Baarn & de Vuursche wandeltocht in Baarn

Inschrijven

De Baarn & Vuursche wandeltocht ligt met het parcours rond Baarn, Lage Vuursche en Soest. Een aanrader voor als u eens in de buurt van Paleis Soestdijk en langs de Koninklijke Domeinen wilt lopen.

Neem een “duik” in de Baarnse bossen en de Hooge en Lage Vuursche. Laat uw zintuigen ervaren wat “Baarn & de Vuursche” betekent. De overweldigende stilte, de schitterende omgeving en de meest uiteenlopende geuren zullen u doen genieten van de prachtige tocht “Baarn & de Vuursche”. Deze wandeltocht start vanuit een gezellige camping. Wellicht een idee om een overnachting te boeken? Loop het avontuur tegemoet in de wonderschone natuur rond Baarn en de Vuursche. Deze wandeltocht is een dagwandeling voor verschillende afstanden.
Tip: maak er een compleet weekendje van en ga uw 2e dag (of na uw wandeling) eens binnen kijken in Paleis Soestdijk. Voor meer informatie hierover zie de website van Paleis Soestdijk.

Afstanden en starttijden 
40 km  :  7.30 – 9.00 uur 
33 km  :  7.30 – 9.30 uur
25 km  :  8.00 – 11.00 uur 
15 km  :  8.00 – 13.00 uur
10 km  :  8.00 – 13.00 uur
6 km  :  8.00 – 13.00 uur

N.b. het is mogelijk dat de 33 en 40 km lussen niet gepijld zijn. U ontvangt vanzelfsprekend een routebeschrijving bij de start en bij voorinschrijving sturen wij u -indien gewenst- een gpx-track. Deze kunt u op uw gps-apparaat laden of in uw telefoon met bijvoorbeeld een app “gpx-viewer”. 

Startlocatie:
Allurepark De Zeven Linden
Zevenlindenweg 4
3744 BC  Baarn

 

 

 

Deelname
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 8 en 9 september 2018. Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie of laad hem in op uw telefoon. Dit is uw deelnamebewijs.

Het tarief is € 5,00. Dit is inclusief een gezonde versnapering voor onderweg.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Sticht Gooise Wandelsport Bond (SGWB) betalen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 4,00.
Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht (sleutelhanger/medaille) betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.

 

Routebeschrijving naar De Zeven Linden: 
De Zevenlindenweg is een zijweg van de N415 / Hilversumsestraatweg

Vanaf de A1:
Neem afrit 10 – Soest/Baarn-Noord (=knooppunt Eemnes)
Rijd richting Baarn/Soest – N221
Ga bij de rotonde richting Baarn/Soest – N221
Bij de volgende rotonde rechtdoor richting Baarn en volg de N221 tot de N415
Rechtsaf de N415 / Hilversumsestraatweg
Na ± 1,4 km linksaf de Zevenlindenweg
Na ± 500 meter vindt u De Zeven Linden aan uw rechterkant.

Vanaf de A27:
Neem afrit 33 – Hilversum
Volg borden richting Baarn (ring Noord).
Neem in Hilversum rechtsaf de N415 richting Baarn.
Na ± 4,1 km rechtsaf de Zevenlindenweg.
Na ± 500 meter vindt u De Zeven Linden aan uw rechterkant.

Parkeren:
Er is beperkt gratis parkeerruimte op het park. Indien het parkeerterrein vol is, verwijzen wij u graag naar het grote parkeerterrein in de buurt. Deze ligt aan de andere kant van de N415, bij het zwembad (±500 meter vanaf de N415). Volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers en zet uw auto niet in de berm! 

Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.


Openbaar vervoer naar Allurepark De Zeven Linden:

Bus: Lijn 70 Syntus Hilversum – Amersfoort vv. Uitstappen halte Baarn-Bosbad.
Vanaf deze halte is het ± 500 m lopen.

Treinstation:
Het dichtstbijzijnde treinstation is NS station Baarn.
Afstand: 3,2 km – langs de N415 lopen.

Dit parcours ligt aan station Baarn (routes 15+25+33+40km). U kunt gerust daar uw wandeltocht starten (ga vanuit de voorkant van het station naar rechts langs de fietsenstalling, volg eenvoudig de pijlen van de route!). Wij zien u dan even later, na ± 6,5 km (route 15 km iets minder: na 5,2 km) graag op het organisatiebureau komen. Meld even dat u zich niet meer komt afmelden en weer op de trein stapt bij passeren van station Baarn.

Met de fiets:
De Zeven Linden ligt tussen fietsknooppunt 63 en 90.

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met pijltjes en linten met opdruk. De lussen van 33 en 40 km zijn mogelijk niet gepijld. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving. Bij voorinschrijving is het mogelijk een gpx-track te ontvangen voor uw GPS-apparaat of smartphone/Iphone.

Organisatiebureau
Het organisatiebureau opent om ± 7.30 uur en sluit om 17.00 uur.
We verzoeken u af te melden bij terugkomst, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca
In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het doorgaans niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik
Deze tocht is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Honden
Honden zijn op het gehele parcours, dus alle afstanden, toegestaan. Soms mogen ze los lopen, echter op veel plaatsen dient u uw hond aangelijnd te houden. Let u svp op de borden!

Kenmerken van deze wandeltocht
Alle routes lopen voor het grootste gedeelte door de natuur (bos en heide).
Blijf op de paden en ga zorgvuldig om met uw afval. Wees zuinig op deze kwetsbare omgeving.

Wilde runderen op het parcours
Verschillende routes passeren begrazingsgebieden met wilde runderen.  Om in deze gebieden te komen dient u soms “overstaphekjes” te passeren en/of over wildroosters te lopen. Komt u wilde runderen tegen, houd dan minstens 25 meter afstand. Maak zo nodig een omtrekkende beweging, u mag dan van de paden afwijken. Runderen niet naderen, aaien, voeren of aanhalen. Wees rustig in het passeren, niet rennen, schreeuwen en joelen. Jaag de runderen niet op. Houd uw hond aan de lijn!

 

Bijzonderheden en wetenswaardigheden tijdens deze wandeltocht

Boswachterij De Vuursche
Hiertoe behoren de gebieden: landgoed Buitenzorg, landgoed Groeneveld, Paardenbos, Roosterbos, Baarnse Bos, Hooge Vuursche, Lage Vuursche, ’t Hoge Erf, de Zeven Linden en De Stulp. Bij elkaar zo’n 1.200 hectare met afwisselend heuvelachtig natuurgebied met naald- en loofbossen, parkbossen met beukenlanen en heidevelden.

‘t Hooge Erf
Op ’t Hooge Erf ligt het hoogste punt van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug. Vandaar: ’t Hooge Erf.

Landgoed Pijnenburg
Op de grens van de provincies Utrecht en Noord-Holland op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug ligt het Landgoed Pijnenburg. Dit prachtige landgoed beslaat 340 hectare, bestaande uit bossen en lanen afgewisseld met weilanden. Het landgoed ligt grotendeels in de gemeente Baarn in de nabijheid van het dorp Lage Vuursche. Kleinere gedeeltes van het landgoed liggen in de gemeentes Soest, Bilthoven en Zeist. Jaarlijks komen er ongeveer  700.000 bezoekers op Landgoed Pijnenburg.

De Stulp
De Stulp bestaat voor groot deel uit heide- en stuifzandgebied o.a. een 40 hectare groot heideterrein waar Charolais-koeien grazen. De begrazing zorgt dat de heide open blijft en vindt plaats in afgesloten gebieden. We lopen hier een klein stukje doorheen.
N.B. Houd bij een ontmoeting met de koeien de volgende regels in acht:
-Blijf op minimaal 25 meter afstand en laat de dieren met rust.
-Doorkruis de kuddes niet. Kom nooit tussen een koe en haar kalf.
-Aai en voer de dieren niet.
-Houd uw hond aangelijnd in het begrazingsgebied!
Ook vinden we hier wat gemengd bos en vennetjes. Het meest bekend is het Pluismeer.

Het Pluismeertje
Dit meertje is niet natuurlijk maar ooit gegraven. Er stond een zandsteenfabriekje naast. In 1996 is het Pluismeer schoongemaakt. Het voedselrijke slib is afgevoerd, om zo de oorspronkelijke venvegetatie (zonnedauw, witte snavelbies, klokjesgentiaan, veenpluis) de kans te geven terug te keren. De flora en fauna bij het Pluismeer zijn kwetsbaar. Een deel van het Pluismeer is daarom voor de koeien afgesloten. Ook mogen mensen er niet komen. Wie er toch komt, kan door de boswachter bekeurd worden. Het water van het Pluismeertje wordt regelmatig gemeten. De uitslag zegt iets over de zuurgraad van de bodem van het meertje. Bij het Pluismeer was een paar eeuwen geleden ook landbouw. In de buurt van het Pluismeer zijn de gegraven sleuven nog te zien. Bij het Pluismeertje staat een vogelkijkhut.
In de buurt van het Pluismeertje zijn hele oude boskernen met verschillende soorten naaldbomen. Met een beetje geluk ziet u hier een ree, das, vos of eekhoorn. Kijk eens omhoog en u zult zeker kraaien en raven zien. Zij komen af op de uitwerpselen van de koeien. De raven broeden in de tuin van Paleis Soestdijk maar zijn ook vaak aanwezig op de Stulp. Andere vogels die hier leven zijn boomvalk, boompieper, boomleeuwerik, goudhaantje en klapekster. In het bosgedeelte woont de buizerd.

Op Hees
Dit is een afwisselende natuurgebied en ligt vlak bij Soest. Onderweg kom je bos, akkers en misschien zelfs wilde dieren tegen! Op Hees is onderdeel van ‘De Laagte van Pijnenburg’, die loopt van Soest tot Maartensdijk. Er is veel gaande in Op Hees. Dat heb ik ook gemerkt in de laatste jaren dat ik op het parcours van deze wandeltocht de routes maak en de inspecties doe. De bosomvorming in Op Hees is volop gaande. Doel hiervan is het ontwikkelen van een natuurlijk bos, zodat vleermuizen, eekhoorns, dassen en verschillende broedvogels voldoende voedsel en geschikte broedplekken vinden. Je ziet hier langzamerhand een grote variatie aan inheemse boomsoorten. Verschillende Amerikaanse boomsoorten worden verwijderd en er ontstaan nieuwe open gaten in het bos.

Geraadpleegde websites en meer informatie te vinden op o.a.:
www.utrechtsebuitenplaatsen.nl
www.natuurmonumenten.nl
www.ivn.nl
www.staatsbosbeheer.nl
www.landgoedpijnenburg.nl

Inschrijven