Wandelvakantie naar de prachtige Morvan in Bourgondië

Verblijf en omgeving        Wandelroutes       Prijs en boeken    Locatie    Foto’s

IN VERBAND MET DE CORONACRISIS KUNNEN WE DIT JAAR HELAAS NIET NAAR FRANKRIJK REIZEN. ALLE DEELNEMERS HEBBEN HIERVAN INMIDDELS BERICHT ONTVANGEN EN DE REISSOMMEN HEBBEN WE VOLLEDIG TERUGBETAALD. ZOALS HET ER NU NAAR UITZIET ZULLEN WE VOOR VOLGEND JAAR WEER EEN NIEUWE PERIODE BOEKEN. WE ZULLEN DAN ZEKER NAAR DEZELFDE LOCATIE REIZEN, WANT DEZE IS TÉ LEUK OM NIET TE GAAN! ONZE AANBETALING IS OMGEZET IN EEN VOUCHER. HEEL HARTELIJK DANK CARON EN ANDRÉ!

—————————————————————–

WE GAAN DEZE REIS WEER MAKEN IN 2021! 
Vooralsnog gepland op:
vrijdag 27 augustus t/m vrijdag 3 september
indien de 1e week vol is tevens: vrijdag 3 t/m vrijdag 10 september bij voldoende animo.

Vrijdag 27 augustus t/m vrijdag 3 september 2021
Vrijdag 3 t/m vrijdag 10 september 2021

Boek beide periodes en ontvang € 100,00 korting p.p. op uw reissom

Morvan Nieuwe Stijl!!
Prachtige 8-daagse wandelvakantie in de Morvan met veel extra activiteiten. Deze reis is een eigen vervoersreis. Beschikt u niet over eigen vervoer, dan kunnen wij voor u bemiddelen (carpoollijst) of bij voldoende animo de reis voor u regelen tegen meerprijs (busje met chauffeur). TIP voor reizen met openbaar vervoer: indien u uiterlijk 90 dagen vooraf uw (ov)tickets reserveert, scheelt dit vaak aanzienlijk in de prijs.

Wandelsportcentrum de Verbinding heeft in samenwerking met Connecting Moves in voorgaande jaren verschillende keren een wandelvakantie georganiseerd. Ook in het jaar 2021 gaan we samen op reis.
We gaan wandelen in Frankrijk-Bourgondië in het Parc Naturel Régional du Morvan.

De bijzonderheden van deze wandelvakantie – wandelen en meer 
Op deze 8-daagse reis hebben we dagelijks de keuze uit vele boeiende wandelingen. We wandelen gezamenlijk onder begeleiding van de samensteller van de wandelroutes. 7 Dagwandelingen zijn hieronder in willekeurige volgorde beschreven. De beschrijving van de overige wandelingen volgt nog. Soms is het mogelijk een verkorte wandeling te lopen. Vanzelfsprekend maakt u zelf de keuze of u met de wandelingen mee gaat. U kunt natuurlijk ook een en/of een paar dagen voor uw eigen avontuur kiezen. U heeft voor deze reis een gemiddelde conditie nodig.

We wandelen meestal in het midden en westen van de Morvan. Ondanks de schoonheid en veelzijdigheid van dit gebied, hoeft u geen drukte te verwachten. De Morvan is prachtig en bijzonder en toch lijkt het of nog niet veel toeristen het ontdekt hebben. We genieten van de omgeving, de wandelingen, de rust en de gastvrijheid in onze verblijfsaccomodatie.

Naast de wandelingen zijn er deze reis extra activiteiten gepland, waar u naar keuze gebruik van kunt maken. Sommige activiteiten worden u kosteloos aangeboden, voor een aantal activiteiten wordt een bijdrage gevraagd om de onkosten te dekken of boekt u eenvoudig zelf ter plaatse.
Hierbij een opsomming in willekeurige volgorde wat u bijvoorbeeld kunt verwachten, al deze activiteiten zijn nog onder voorbehoud. We hadden ze voor 2020 gepland en doen ons best voor 2021 weer vast te leggen:

 • Tai Chi
 • Yoga
 • Aqua-jogging, afhankelijk van weersomstandigheden
 • wandeling met veldbioloog (1e volle verblijfsdag)
 • museumbezoek (eigen bijdrage)
 • rondleiding opgravingen (eigen bijdrage)
 • schilderworkshop (2 x per week, ±€ 15 euro materiaalkosten)
 • huifkartocht (bij voldoende animo, kosten nader te bepalen)
 • zelfstandige tour door de Morvan in gehuurd “Lelijk Eendje” (v.a. € 80,– / 6 uur)
 • gezellige muziekavond
 • wijnproeverij (kosten nader te bepalen)
 • pedicurebehandeling/voetverzorging, been- en voetmassage (eigen bijdrage/kosten nader te bepalen)
 • enz. 

Reisplanning:
Op dag 1 arriveert u in de overnachtingslocatie, waar we aan het einde van de middag gezamenlijk van een welkomstdrankje genieten.
Daarna wordt ons eerste diner geserveerd. Deze eerste dag zal het diner wellicht wat later zijn dan u thuis gewend bent. Dit heeft met de aankomsttijd van alle gasten te maken. Als u wat vroeger aankomt, zullen er wat lekkere knabbeltjes klaar staan. Laat van te voren even uw verwachte aankomsttijd weten.

Dag 2: vandaag gaan we op pad met een (Nederlands sprekende) veldbioloog. Hij laat ons in een paar uurtjes veel van de planten en dieren zien in het gebied waar we gaan wandelen. De kennis van onze gids is onuitputtelijk. Laat u verrassen door al het moois wat de Morvan ons gaat bieden!
’s Middags is het tijd voor keuzes. Een lekker stukje stevig stappen of deelnemen aan een workshop schilderen of gewoon even lekker in het zwembad of op het terras hangen. De workshop schilderen is geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden zorgen we dat er genoeg uitdaging is.

Dag 3 t/m 7: we kiezen per dag een van de dagwandelingen uit. Heeft u een dag geen zin om mee te wandelen of wilt u op eigen gelegenheid uw dag invullen, dan bent u daar natuurlijk vrij in.
Op een van deze dagen kunt u ook kiezen voor uw 2e workshop schilderen. Welke dag dat zal zijn, kunnen we gezamelijk ter plaatse afspreken.

Dag 8: na het ontbijt checken we uit en vangt uw thuisreis aan.

Kledingadvies: stevige wandelschoenen, regenkleding  en eventueel een (wandel)stok, houd rekening met warm weer.
Conditie: U dient te beschikken over enige conditie. De paden zijn soms oneffen en stijgen en dalen komt geregeld voor op dit parcours. We hebben ervaren dat voor iedereen die zo’n 5 à 5,5 km per uur op vlak terrein kan lopen, dit parcours goed te doen is. We zijn geregeld de hele dag onderweg. Soms kunt u voor een halve wandeling kiezen. 
Tip: Vraag ons vooraf om advies via bijvoorbeeld het contactformulier of bereidt u zichzelf voor met trainingen bij WSC De Verbinding of uw eigen wandelvereniging.

Uw reisleiding

Deze begeleide wandelreis is ontwikkeld en samengesteld door uw Nederlandse reisleiding ter plaatse, Monique Jansma-Vellinga (Stg. WSC De Verbinding en Connecting Moves) en haar man Chris Vellinga. Bent u wel eens mee geweest met de Verbinding op een begeleide wandeling in Nederland of heeft u wel eens meegedaan aan een van onze wandeltochten? U kunt van dit “Franse parcours” dezelfde kwaliteit en zorgvuldigheid verwachten. Mogelijk gaan er meer begeleiders mee. De reisleiding onderweg bestaat deze reis uit minimaal 2 personen, in het bezit van ehbo-diploma’s.

Verblijf en omgeving

Ons verblijf
Onze verblijfslocatie zal de hele week dezelfde zijn. Dit bespaart u in- en uitpakken van uw bagage en zo hebben we de mogelijkheid ons gezellig te settelen. We logeren vlakbij het plaatsje Chaumard in een prachtig huis met 22 kamers. U kunt kiezen voor een 1-persoons kamer (met toeslag) 2 persoonskamer (samen met uw reispartner of op indeling) of 3-persoonskamer (indien beschikbaar, geeft u dit even aan in het vakje “opmerkingen”).  We delen het sanitair. Het aantal 1-persoonskamers zal beperkt beschikbaar zijn.  
Geen zin om te wandelen? Er zullen voldoende spelletjes zijn om een dagje “thuis” te blijven. Aan u de keus: wandelen, relaxen, omgeving verkennen, spelletjes doen, lezen, enz! Ook kunt u kiezen voor een schilderworkshop, wijnproeverij, yoga-oefeningen en meer. Tevens zijn er genoeg plekjes in “ons grote huis” om eens een goed boek te pakken en/of een prettig gesprek te voeren. Ons verblijf zal zeker een perfecte uitvalsbasis zijn voor al onze wandelingen en dagplanningen. Onze maaltijden worden verzorgd door onze eigen kok, zoveel mogelijk met gebruik van streekproducten. Voor onderweg nemen we een lunchpakket mee.

De omgeving
Parc du Morvan ligt in het hart van Bourgondië, op ±750 kilometer rijden van Utrecht. Het gebied is heuvelachtig met hier en daar bergachtige eigenschappen tot 910 meter hoogte en wordt omringd door de grotere plaatsen Dijon, Autun, Nevers en Avallon. Het rustieke gebied bestaat uit eindeloze bossen en weilanden. Het park heeft een beschermde status. Le Parc Naturel Régional du Morvan staat voor rust en een adembenemende natuur. Het gebied is dunbevolkt. We vinden schitterende meren, stilte en rust en maar liefst 16 musea. Hier is het waar wij voor u de wandelroutes hebben verkend. Frankrijk en daarmee ook Bourgondië is heel wat “aangelegde” wandelpaden rijk. De Morvan biedt ons 1.500 kilometer! Maar hier geldt: “niets is wat het lijkt”. Zo is er een wandelpad en zo is het weer weg. Een beetje avontuurlijk moet je wel zijn. Neem ook stevige waterdichte schoenen en een regenponcho mee. De begeleider weet de weg en neemt u mee op deze verrassende “expeditie”. Bij uitstek leent deze wandelvakantie zich voor verlenging op eigen initiatief; voor of na uw wandelweek kunt u hier of elders in Frankrijk nog veel meer ontdekken.

Begin

Wandelroutes

Per dag kiezen we een wandeling uit. We rijden voor een aantal wandelingen gezamenlijk naar de locatie waar we onze wandeling starten en eindigen en een aantal wandelingen starten en eindigen direct bij onze verblijfslocatie. Heeft u geen eigen vervoer? Er is altijd wel een plekje vrij.
Een aantal wandelingen zijn in willekeurige volgorde beschreven.

Wandeling 1 – Water in de Morvan.
We reizen een stukje met de auto naar de wandellocatie en maken een wandeling rond een van de 5 meren in de Morvan. We kiezen voor de meest populaire, welke op bijna 600 meter hoogte ligt. Rond dit meer liggen pijnboom- en lariksbossen.
We stijgen en dalen maar 1 keer 65 meter en genieten van het uitzicht over het water van dit prachtige stuwmeer.
We stappen over een van de oudste stuwen van Frankrijk en het riviertje dat dit meer voedt. Dit grillige riviertje verlaat het meer weer aan de andere kant en we ontmoeten het deze reis nog in een heel andere hoedanigheid!
Stijgen-dalen ± 65 meter / Afstand ± 16 km / Tijd ± 4,5 à 5 uur.

Wandeling 2 – Wandelknooppunt-plaats als middelpunt
We reizen een stukje met de auto naar het plaatsje Anost en vertrekken vanaf 475 meter hoogte deze wandeling. In noordelijke richting gaan we flink stijgen.  Met een grote boog blijven we naar het noord-westen lopen en het meest noordelijke punt van vandaag is met 665 meter gelijk ook het hoogste punt. We passeren op deze wandeling zo’n 7 “woonkernen”, maar schijn bedriegt; u zult niet veel Morvandeaux tegenkomen. Na het hoogste punt zetten we gestaag de daling in richting het zuiden, terug naar ons startpunt, het dorp dat als wandelknooppunt bekend staat in deze regio. Vandaag wisselt het stijgen en dalen regelmatig af.
Stijgen-dalen ± 250 meter / Afstand ± 16 km / Tijd ± 5,5 à 6,5 uur.

Wandeling 3 – De berg en de Kelten
Vandaag gaan we naar Mont Beuvray, met 821 meter hoogte de op een na hoogste berg van de Morvan. Op deze berg ligt een uitgebreid gebied waar een oude Keltische stad “Bibracte” wordt opgegraven. Er is een prachtig museum te bezoeken en je kunt hier heerlijk wandelen. Hier eindigt ook de weg Alésia-Bibracte (die wij elders tijdens deze reis ook tegenkomen!) en we kunnen precies daar gaan staan waar Julius Caesar zijn grote krijgsboek heeft geschreven. Vandaag gaan we wandelen en van de archeologische opgravingen genieten en aansluitend gezamenlijk afdalen naar waar we begonnen zijn. U kunt desgewenst afsluiten met een museumbezoek.
Stijgen-dalen naar keuze ± 225 meter / Afstand ± 9 km of minder / Tijd vrij in te delen.

Wandeling 4 – Op avontuur!
We reizen weer een stukje naar waar onze wandeling zal beginnen. Deze dag laat zich kenmerken door een van de meest avontuurlijke routes van onze reis. Door bossen en langs wildgebieden omhoog en omlaag door ruig maar schitterend terrein! Soms moeten we even van het pad af, maar kijk daar liggen nieuwe paadjes. We stijgen en dalen en komen plotseling kleine riviertjes tegen die onze weg willen versperren! Dit avontuur mag u niet missen. Trek stevige schoenen aan en vergeet uw wandelstok niet. U heeft straks thuis wat te vertellen! Vanuit Anost gaan we met vervoer weer terug naar onze residence.
Pittige dag /ruig terrein.
Stijgen-dalen ± 150 – 280 meter / Afstand ± 18 km / Tijd ± 6 à 6,5 uur.

Wandeling 5 – Het zoete zuiden
We vertrekken weer in zuidoostelijke richting naar het plaatsje Anost. Hier starten we in zuidelijke richting. Ook deze dag wordt weer zeer afwisselend. Op weg kunnen we de bordjes met aankondigingen voor de overheerlijke streekhoning aantreffen.
We kunnen het vandaag zo zwaar maken als we zelf willen. Verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden zijn nu mogelijk. Pakken we die extra hindernis van 200 meter stijgen en dalen mee? We laten ons uitdagen of doen het een dagje rustig aan. We voelen ons pelgrims als we langs de grillig gevormde bomen en door diepliggende met keien bezaaide bospaden lopen. 
Stijgen-dalen naar keuze zwaar of minder zwaar / Afstand 12 tot 16 km / Tijd ± 4,5 tot 6,5 uur.

Wandeling 6 – Een ander tijdperk
We reizen vandaag naar de plaats Autun, voormalige hoofdstad van de Aedui (Kelten). We maken eerst een gezamenlijke wandeling aan de zuidoost kant van de stad. We komen daarbij o.a. langs een prachtige waterval. Aansluitend lopen we naar Autun en daar kunt u genieten van de kathedraal, stadspoorten, het oude theater en de Tempel van Janus. Aan het einde van de dag heeft u kunnen ervaren waarom Autun ook wel het “kleine Rome” genoemd wordt.
Stijgen-dalen ± 120 meter / Afstand ± 7 km plus stadsbezichtiging / Tijd ± 5 à 6 uur.

Wandeling 7 – In de voetsporen van de Kelten
In zuidoostelijke richting vertrekken we per auto naar Anost en vanuit “het middelpunt van wandelroutes” gaan we gelijk een stukje stijgen. Even op adem komen en ons pad gaat pal noord en stevig omhoog de prachtige natuur in. Boven komen we op de route Alésia-Bribracte een 120 km lange route tussen deze 2 oude Keltische nederzettingen en we volgen de weg een flink eind. Verderop gaan we een moment van de route af om naar de “bron” van een voor deze regio belangrijk riviertje te gaan. Vlak voor onze terugkomst genieten we nog even van het uitzicht over het dal waar ons startpunt ligt.
Stijgen-dalen ± 240 meter / Afstand ± 17 km / Tijd ± 5,5 tot 6,5 uur.

Wandeling 8, 9, 10, 11 en 12 zullen we hieronder beschrijven. Voor deze wandelingen geldt dat we direct vanuit onze verblijfslocatie kunnen starten.

Begin

Prijs en boeken 

Deze wandelreis is onder voorbehoud 2x beschikbaar in 2021.

vrijdag 27 augustus t/m vrijdag 3 september
vrijdag 3 t/m vrijdag 10 vrijdag september (indien eerste reis volgeboekt is)

PRIJS per periode: €  795,00
Bij boeking 2 aansluitende periodes korting: € 100,00 p.p.!!

Hierbij is inbegrepen:

 • welkomstdrankje
 • 7 overnachtingen
 • 7 x ontbijt, diner, lunch(pakket) 
 • gehele dag gratis koffie en thee
 • na 18.00 uur: alle drankjes (fris, wijn, bier)
 • wandeling met veldbioloog
 • dagwandelingen incl. bezoek aan verschillende wetenswaardigheden in de omgeving
 • yoga of tai chi (onder voorbehoud)
 • aqua-jogging (onder voorbehoud)
 • muziekavond
 • professionele begeleiding door gediplomeerd wandeltrainer

NIET inbegrepen:

 • vervoer
 • overige consumpties, entreegelden museumbezoek e.d.
 • 2x workshop schilderen (meerprijs ±€ 15,00 voor materiaal)
 • wijnproeverij (prijs nader te bepalen)
 • huifkartocht (prijs nader te bepalen)
 • overige activiteiten waarvoor een eigen bijdrage gevraagd wordt
 • reis- en annuleringsverzekering (zelf regelen)
 • boekingskosten ad € 15,00
 • 1 persoons-toeslag ad € 120,00

Boeking/aanmelding
Indien u met ons mee wilt wandelen, boekt u bij voorkeur zo spoedig mogelijk na openstelling. Wanneer dit mogelijk is maken wij via onze nieuwsbrief en op deze website bekend.

Boekingskosten
€15,00 per boeking

Reisgarantie:
Voor deze wandelvakantie is rekening gehouden met een minimum deelname van 16 personen per week. Bij onvoldoende deelnemers, wordt de reis uiterlijk 2 weken voor vertrek door ons geannuleerd onder terugboeking van uw betaling.
Ook hanteren we een deelnemerslimiet. Indien het maximum aantal deelnemers in de eerste week is bereikt voor deze reis, is boeken niet meer mogelijk. U kunt ons dan voor de andere geplande week boeken of verzoeken op de wachtlijst geplaatst te worden voor de eerste week. 

Boek uw reis hier

Voor meer informatie, stuur een e-mail of neem contact met ons op via het contactformulier

Betalingscondities wandelvakantie:
Uw automatisch toegezonden boekingsformulier is tevens de bevestiging van uw boeking. Na ontvangst van uw boeking ontvangt u van ons binnen 2 weken informatie over de betaling en uw factuur. De factuur kunt u indien gewenst betalen in 2 termijnen. Indien u boekt binnen 6 weken voor vertrek betaalt u het gehele bedrag ineens. Dicht op de reisdatum ontvangt u nadere informatie, zoals tips voor uw paklijst. Betalingen geschieden door overschrijving op onze rekening bij de Rabobank NL66 RABO 0103301054 t.n.v. Stg. WSC De Verbinding, o.v.v. boekingsnummer, reisdatum en uw naam.

Annulering:
Kosteloze annulering
is mogelijk tot uiterlijk 3 maanden voor vertrekdatum. Daarna rekenen wij een percentage van de reissom. Zie hiervoor de reis- en annuleringsvoorwaarden. Boekingskosten (€ 15,00 per boeking) worden niet gerestitueerd.

Voor de voorwaarden van deze reis, zie onze Reisvoorwaarden Op dit moment gelden de reisvoorwaarden zoals u ze onder voorgaande link kunt vinden. Mochten er wijzigingen (versoepelingen) zijn in corona-maatregelen voor 2021, dan zullen wij deze verwerken.

Begin

1 gedachte over “Wandelvakantie naar de prachtige Morvan in Bourgondië”

 1. Het was een fijne wandelvakantie in een hele mooie omgeving met een gezellige groep.
  De wandelingen waren uitdagend maar voor iedereen goed te doen.
  De dag werd altijd afgesloten met een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje.

  Beantwoorden

Plaats een reactie