Winterwandeltocht Amsterdam/Driemond

Inschrijfformulier

*OMWILLE VAN DE KWALITEIT VAN ONZE WANDELTOCHT IS HET MOGELIJK DAT WE DE ROUTES IN DE LAATSTE WEEK VOOR DE WANDELTOCHT NOG AANPASSEN**

In 2015 hebben wij deze wandeltocht voor het eerst georganiseerd. Dit was een groot succes en in 2016 hebben we deze afwisselende wandeltocht herhaald. Op veler verzoek houden we hem ook in 2017 weer in ons programma. Nu ook beschikbaar als GPX-track (alleen bij voorinschrijving).
Waar nodig en wenselijk hebben we het parcours en de afstanden hier en daar aangepast, zodat u kunt kiezen tussen nagenoeg geheel verhard of met graspaden/dijkjes erbij.
Deze winterwandeltocht neemt u mee langs de rand van Amsterdam Zuid-Oost vanuit Driemond naar Muiden, Muiderberg en Weesp. U wandelt over verharde en/of onverharde wegen, wandelpaden, graspaden/dijkjes. Langs het Amsterdam Rijnkanaal, Muidertrekvaart, IJmeer en de Vecht. U aanschouwt de Vesting Muiden met het prachtige Muiderslot en ontdekt waar Fort aan de Ossenmarkt in Weesp ligt.

Dit parcours (een van de routes) ligt aan station Weesp . U kunt gerust daar uw wandeltocht starten (volg eenvoudig de pijlen van de route!). Wij zien u dan even later, na ± 3,5 (route 20 km iets meer) km graag op het organisatiebureau komen. Meld even dat u direct weer op de trein stapt bij passeren van station Weesp en vraag even naar de route terug (± 350 meter) vanaf parcours 15-20-25 km naar het station.

Afstanden en starttijden :
25 km (26,1 km of 25,5 km)   : 9.00 – 11.00 uur
20 km (20,1 km)                       : 9.00 – 12.00 uur
15 km (17,5 km)*                      : 9.00 – 13.00 uur
10 km (9,9 km)                          : 9.00 – 13.00 uur
6 km (6,1 km)                            : 9.00 – 13.00 uur
* alternatief van 15,7 km beschikbaar

Zodra het inschrijfbureau ingericht en open is, kunt u aanmelden en vertrekken.

Startlocatie:
Matchzo
Stammerlandweg 10, 1109 BR Driemond/Amsterdam ZO

Deelname
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 11 en 12 februari 2017. Na betaling van uw voorinschrijving is uw inschrijving definitief. Print uw voorinschrijving uit (1 pagina, dit is gelijk uw startkaart) en neem deze mee naar de startlocatie.

Het tarief is € 5,00. Dit is inclusief een gezonde versnapering voor onderweg.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 1,00 korting!
Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht (medaille) betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.

Parkeren
Er is voldoende gratis parkeerruimte. Volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers en zet uw auto niet in de berm!

Routebeschrijving:
U bereikt Matchzo via de N236.

Routebeschrijving naar de startlocatie
Dit weekend zijn er op en afritten op de A9 afgesloten. kijk op van anaarbeter.nl voor informatie
Vanuit Amsterdam en Diemen:

Provincialeweg N236 richting Hilversum en Weesp. Linksaf voor de Weesperbrug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Vanuit Weesp:
Provincialeweg N236 richting Diemen en Amsterdam. Over de Weesperbrug (brug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht rechtsaf. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Openbaar vervoer
Zaterdag:
Lijn 122 Connexxion (Weesp-Vreeland vv)
Uitstappen halte Weesp – Brug Amsterdam-Rijnkanaal
Lopen ±1,7 km – u volgt vanaf de bushalte de “rolstoelroute” naar de start/finishlocatie.
zie voor de dienstregeling deze link

Zaterdag en Zondag:
Halte Metrostation Gaasperplas
Lopen ± 3,8 km

Zaterdag en zondag: STATION WEESP
Vanuit station Weesp kunt u ook gaan lopen. U loopt aan de voorkant het station uit en gaat rechtdoor de steeg in. U bent nu reeds op de route van de 10 km. Volg de pijlen, deze brengen u vanzelf naar de start/finishlocatie (3,4 km). Wanneer u binnenkomt om zich in te schrijven, kunt u uw route afmaken met de routebeschrijving. Vraag even naar de uitleg voor het laatste stukje (afhankelijk van uw afstand/±350 meter) terug naar het station vanaf het parcours. U hoeft zich dan niet meer persoonlijk bij ons af te melden en kunt gelijk door naar huis reizen vanuit Weesp.

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met pijltjes en linten met opdruk. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving. De aangepaste routes zijn deels gemarkeerd.

GPS (Global Positioning System)
Deze wandeltocht bieden we ook aan als GPX-track voor uw GPS-apparaat of App op bijvoorbeeld uw smartphone. U ontvangt de GPX-track na voorinschrijving en betaling. Wij verzenden de track pas op vrijdag voor de wandeltocht i.v.m. eventuele wijzigingen.

Organisatiebureau
Het organisatiebureau opent om ± 9.00 uur en sluit om 17.00 uur.
We verzoeken u af te melden bij terugkomst, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca op de routes:
6 km-route: geen rust
10 km-route: rust op ± 6,8 km
15 km-route: rust op ±5,1 km, ±8 km en ±12,8 km
20 km-route: rust op ±5,1 km, ±10 km en ±16,8 km
25 km-route: rust op ±5,1 km, ±10 km en ±22,9 km

In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het soms niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik
Alle routes zijn met een kleine aanpassing geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Vraagt u er even naar!

Honden
Honden mogen aangelijnd mee, maar zijn op een enkel deel van het parcours soms niet toegestaan (20 en 25 km route). Vraagt u er even naar!

Kenmerken van deze wandeltocht
Historie, vestingen, forten, natuur, water.

Beschrijving van het parcours
De start ligt in het Diemerbos in sportcomplex Matchzo. We gaan vanaf de parkeerplaats rechtsaf over de verharde paden het natuurgebied “Diemerbos” in tot aan de spoorbrug. Hier zal de eerste splitsing van afstanden zijn.

5-km route (±5,4 km)
Vlak voor de brug gaan we rechtsaf langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het laatste stukje lopen we door het “Amsterdamse” dorp Driemond tezamen met alle andere afstanden weer naar de start/finishlocatie terug. Deze afstand heeft geen rust!

10-km route (±10,8 km)
De 10-km route gaat met de langere afstanden tezamen bij splitsing 1 omhoog de spoorbrug op over het Amsterdam-Rijnkanaal. Aan de overkant is splitsing 2 en wij gaan langs de weilanden. Via Weesp komen we bij de Weesperbrug waar de andere afstanden zich er weer bij ons gevoegd hebben. We nemen de trap hier naar boven, lopen over het kanaal en via de trap naar beneden, het Sluispad en de ophaalbrug komen we aan de achterkant van het sportcomplex weer terug op de start/finishlocatie. Voor de mensen met rolstoel of kinderenwagen, hebben we hier een kleine lus toegevoegd op het parcours om de trap te vermijden. Deze afstand heeft een rust op ±6,1 km.

15-km route (±17,6 km / verkorte route: 15,7 km)
Deze route volgt het eerste stuk van de 10 -km route tot aan splitsing 2. Hier gaan we samen met de 20- en 25 km routes terug naar het kanaal en onder de snelweg (A1) door. Heeft u deze wandeltocht vorig jaar ook gelopen? U kunt zien welke wijzigen er inmiddels aan de kolossale brug zijn en hoever de bouw inmiddels al gevorderd is! Bij de zijweg richting het Maxisterrein gaan we naar links. Even pauze? Dat kan op het Maxisterrein bij de horeca-gelegenheden. Hier vervolgt de route zich anders dan vorig jaar. Van hieruit gaat het met de 20- en 25-km route langs het Maxisterrein naar de Natuurboulevard! Deze volgen we naar keuze verhard of onverhard tot in Muiden. Langs het Muiderslot aan de overkant komen we in het centrum van Muiden. Wilt u de kortere variant (15,7 km): dan gaat uw route bij de Maxis rechtdoor richting Muiden langs de A1. Dit afwijkende stukje (1 rechte weg) is dan echter niet gepijld. In het centrum van Muiden, komt u dan vanzelf weer op het parcours en kunt u weer invoegen in de nieuwe originele route. In Muiden gaat u direct na de sluis bij de volgende splitsing waar 20 km en 25 km nog wat langer op pad gaan, rechtsaf de Herengracht op. Verderop komen de langere afstanden weer invoegen en gezamenlijk verlaten we Muiden, op weg langs de Vecht richting Weesp. ook hier zult u zien dat er al veel veranderd is t.o.v. vorig jaar. Het laatste vestingwerk komen we voorbij als we het stadje Weesp instappen en we gaan via het oude stadscentrum en de winkelstraten richting Weesperbrug. Hier nemen we de trap naar boven, lopen over het kanaal en via de trap naar beneden, het Sluispad  en de ophaalbrug komen we aan de achterkant van het sportcomplex weer terug op de start/finishlocatie. Voor de mensen met rolstoel of kinderenwagen, hebben we hier een kleine lus toegevoegd op het parcours om de trap te vermijden. Deze afstand heeft rustpunten op: ± 5,1 km (Maxis), ±10 km (Muiden) en ± 14,6 km (Weesp).

20-km route (±19,7 km)
Deze afstand loopt gelijk op met de route van 15 km tot in Muiden. U kunt naar keuze voorbij het Maxisterrein het dijkje of het verharde pad nemen. Langs het Muiderslot aan de overkant komen we in het centrum van Muiden. Na de sluis en de splitsing stappen we rechtdoor naar het Vestingplein. We gaan via de Noordpolderweg een grasdijkje met overstaphekjes op. Dan bij de volgende splitsing nemen we weer de Noordpolderweg. Terug in Muiden komen we dan samen met de 25 km-route en vlak voor het verlaten van deze prachtige vestingplaats ontmoeten we de 15 km route weer en gaan we gezamenlijk op weg langs de Vecht naar Weesp.  Voor het vervolg kijkt u svp bij de 15 km route. Rusten op deze afstand kunt u 3x. Op ±5,1 km (Maxis), ± 10 km (Muiden) en ±16,8 km (Weesp).

25-km route (25,8 km)
Deze route gaat geheel gelijk op met de 20-km route tot voorbij Muiden. Aan heteinde van het grasdijkje met overstapjes gaan wij rechtdoor en volgen de dijk tot in Muiderberg. Bij Hakkelaarsbrug verlaten we Muiderberg en stappen we op de Zuidpolderweg. Verderop, in Muiden, ontmoeten we de 20 km route weer en we gaan samen op weg naar de invoegplaats met de 15 km route. Vanaf hier kijkt u weer bij de 15 km route voor het vervolg naar de start/finishlocatie. Deze route heeft 3x een rust. Op ± 5,1 km (Maxis), ± 10 km (Muiden) en ±22,9 km (Weesp).

Bijzonderheden en wetenswaardigheden tijdens deze wandeltocht
Wat komt u onder andere tegen op dit parcours?

Water, polder, dijkjes, prachtige natuur, historische stadjes en dorpskernen, forten en verdedigingswerken. Dit parcours bestaat voor een deel uit dijkjes en graspaden met (overstap)hekjes. Stevige waterdichte wandelschoenen worden hierbij geadviseerd. De wandeltocht is geschikt voor alle leeftijden.

Diemerbos routes 5-10-15-20-25 km
Het Diemerbos, dat een belangrijk deel uitmaakt van natuurgebied Gaasp en Diem, is een jong bos. De bomen werden in het begin van de jaren negentig aangeplant in een open polder met veel water. Maar bij de graafwerkzaamheden voor het bos werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Lang geleden was hier dus ook al bos! Het bos bestaat uit 2 delen, gescheiden door de A9. In het deel van het bos van waar uit onze wandeltocht start mag de natuur haar gang gaan. Hier is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Op dit moment heeft het Diemerbos te lijden van de veranderingen aan de A1 en A9. Als de werkzaamheden (bijna) klaar zijn zal het bos in ere hersteld worden.

Amsterdam-Rijnkanaal routes 5-10-15-20-25 km
Het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt het IJ in Amsterdam via Utrecht en Wijk bij Duurstede met de Waal bij Tiel. Het kanaal is onderdeel van een belangrijke verbinding tussen de Amsterdamse haven en het Ruhrgebied in Duitsland. Samen met het Lekkanaal is het bovendien onderdeel van de scheepvaartroute Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam. Daarnaast is het Amsterdam-Rijnkanaal ook belangrijk voor de waterhuishouding in West-Nederland.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het Merwedekanaal, van Amsterdam naar Gorinchem gegraven. Dit kanaal bleek door toenemende aantallen, steeds grotere schepen al snel niet meer te voldoen. In 1931 werd besloten dat het Merwedekanaal vervangen moest worden. Vanwege de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog duurde het nog tot 1952 voordat het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal in gebruik werd genomen. Deze langere, bredere en diepere vaarweg zorgde voor aanzienlijk kortere vaartijden. Het kanaal is 72 km lang, 6 meter diep en de breedte varieert van 100 tot 120 meter. Vaarwegen die op het kanaal aansluiten zijn: IJ, Diem, Gein, Vaartse Rijn, Vecht en Lek.

Natuurboulevard routes 20-25 km
Dit pad is aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Holland en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie, Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Hier treft u schapen en leven beschermde vogelsoorten. In de winter rusten hier o.a. de kuifeend, tafeleend en brilduiker. Uw hond mag hier komen, maar houdt u hem wel aangelijnd.

Stelling van Amsterdam: routes 15-20-25 km
Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam (waterlinie). De Stelling is een historisch monument voor Nederland en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Deze verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam is 135 kilometer lang en is aangelegd van 1880 tot 1920. Doel was het beschermen van Amsterdam: In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. We passeren op dit parcours Vesting Muiden met verschillende onderdelen, hebben uitzicht op Pampus en lopen langs Fort aan de Ossenmarkt.

Forteiland Pampus routes 20 en 25 km
Forteiland Pampus ligt op 20 minuten varen vanaf het vestingstadje Muiden en is bij helder weer goed te zien. Het had als functie het verdedigen van Amsterdam tegen aanvallen vanuit de toenmalige Zuiderzee, in samenwerking met de batterijen bij Diemerdam en Durgerdam. Het fort werd aangelegd tussen 1887 en 1895 in het Buiten-IJ. Op het fortgebouw bevonden zich twee enorme pantserkoepels met elk twee kanonnen van 24 cm kaliber. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de pantserkoepels door de Duitsers opgeblazen. Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers.
Het Muizenfort (Vesting Muiden) routes 20-25 km
De vesting Muiden maakte al vanaf de zeventiende eeuw deel uit van de toenmalige Hollandse Waterlinie. Het Muizenfort diende voor het afsluiten van de doorgangen via de Zeedijk (noord) en de Naardertrekvaart (zuid). Het is gebouwd in de periode 1874 – 1877, gelijk met de daar tegenover liggende bomvrije kazerne.
Het is nu in gebruik als museum en toont een historische collectie over de geschiedenis van de vesting Muiden, vanaf de Middeleeuwen tot de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog.
Westbatterij (Vesting Muiden) routes 20-25 km
De Westbatterij diende om met het kasteelbastion Muiderslot (versterkt met vijf bastions) de Vechtmonding met de zeesluizen te verdedigen. De sluizen werden in 1672 gebouwd en waren onder andere nodig om vanuit de Vecht de inundatie (onderwaterzetting om de vijand op afstand te houden) van de Hollandse Waterlinie en vanaf 1815 de nieuwe Hollandse Waterlinie te regelen. Het torenfort werd in 1852 gebouwd ter versterking van een in 1799 aangelegde batterij. Het is nu het clubhuis van een scoutingclub en enkele keren per jaar te bezoeken tijdens evenementen.
Muiderslot (Rijksmuseum) routes 20-25 km
Het Muiderslot was als deel van de vesting Muiden van 1892 tot 1922 opgenomen in de Stelling van Amsterdam. Het Slot ligt op een strategische plek ten zuidoosten van Amsterdam, aan de monding  van de Vecht in de vroegere Zuiderzee, nu IJmeer geheten. De vesting Muiden vormde samen met het nabijgelegen forteiland Pampus de steunpunten van de hoofdverdedigingslijn van het ‘vak Muiderberg’.
Fort H (Vesting Muiden): routes 15-20-25 km
Fort H was een bunker gebouwd tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870. De reden hiervoor was om het vestigingstelsel van Muiden uit te breiden en te verbeteren. In de periode tussen 1874-1878 werden in de schansen bomvrije onderkomens, schuilplaatsen en remises aangelegd. Uniek aan deze bunkers is dat ze vanuit de lucht of voorkant nauwelijks te zien waren. Fort H deed dienst als opslagplaats voor munitie en ander militair materieel. Om die reden heeft Fort H zware stalen deuren. Nu is er een restaurant gevestigd en de stalen deuren zijn hierin nog steeds aanwezig.
Fort aan de Ossenmarkt (Vesting Weesp) routes 15-20-25 km
De vesting Weesp behoorde na 1815 tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd in 1892 bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. Fort aan de Ossenmarkt werd gebouwd ter verdediging van de beide Vechtoevers, de sluizen en de spoorweg Amsterdam–Hilversum met de brug over de Vecht. Het torenfort aan de Ossenmarkt dateert uit 1861. Later werd aan de oostkant een dekkingswal aangebracht en de gracht gedempt. In 1983-1985 werd deze wal afgegraven en de gracht en brug hersteld. Het fort is gerestaureerd en door verschillende organisaties in gebruik.

Zie voor meer informatie over de stelling van Amsterdam: https://www.stellingvanamsterdam.nl

Inschrijven 

Comments are closed.

Created by Kees Louman