Zomerse Dag wandeltocht in Driemond/Amsterdam

Inschrijven


Wandeltocht met 8 afstanden!

Op 1 juli 2018 vindt onze Zomerse Dag Wandeltocht plaats.
Meer wandelafstanden betekent meer keuze.
5 km – 10 km – 15 km – 20 km – 25 km – 30 km – 40 km – 50 km 
Aan de afstand van 50 km kunt u al om 4.00 uur ’s morgens beginnen. Voor de 50 km-route is voorinschrijving zeer gewenst! De 50 km lus is mogelijk niet gepijld. U ontvangt een zeer goede routebeschrijving op de startlocatie en bij voorinschrijving de GPX-Track.

Afstanden en starttijden
50 km (±50,4):   04.00 – 07.00 uur (graag voorinschrijven)
40 km (±40,1):   06.00 – 09.00 uur
30 km (±30,0):   07.00 – 10.00 uur
25 km (±27,5):   07.00 – 11.00 uur
20 km (±20,1):   07.00 – 12.00 uur
15 km  (±17,5):   08.00 – 13.00 uur
10 km  (±9,9):   08:00 – 13.00 uur
5 km     (±5,4):   08:00 – 13.00 uur

Startlocatie:
Matchzo
Stammerlandweg 10, 1109 BR Driemond/Amsterdam ZO

Deelname
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 1 juli 2018.  Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie.

Het tarief is € 5,00. Dit is inclusief een gezonde versnapering voor onderweg.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en Sticht Gooise Wandelsport Bond (SGWB) betalen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 4,00.
Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.
Neem i.v.m. de veiligheid voor deze wandeltocht bij vroege start (t/m 6 uur) eventueel een reflecterend hesje en zaklantaarn mee. Wij hebben een beperkt aantal hesjes en zaklantaarntjes, maar op is op.

Routebeschrijving:
U bereikt Matchzo via de N236.

Routebeschrijving naar de startlocatie
Vanuit Amsterdam en Diemen:

Provincialeweg N236 richting Hilversum en Weesp. Linksaf voor de Weesperbrug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Vanuit Weesp:
Provincialeweg N236 richting Diemen en Amsterdam. Over de Weesperbrug (brug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht rechtsaf. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Parkeren
Er is i.p. voldoende gratis parkeerruimte. In het weekend is er echter soms veel te doen in en rondom de startlocatie. Volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers en zet uw auto niet in de berm!
Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.

Openbaar vervoer
Halte Metrostation Gaasperplas
Lopen ± 3,8 km

STATION WEESP
Vanuit station Weesp kunt u ook gaan lopen. U loopt aan de voorkant het station uit en u volgt de pijlen van een van de routes. Deze brengen u vanzelf naar de start/finishlocatie (3,4 km). Wanneer u binnenkomt om zich in te schrijven, kunt u uw route afmaken met de routebeschrijving. Vraag even naar de uitleg voor het laatste stukje (±350 meter) terug naar het station vanaf het parcours. U hoeft zich dan niet meer persoonlijk bij ons af te melden en kunt gelijk door naar huis reizen vanuit Weesp. Meldt u dit svp wel even van te voren.

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met routebordjes van WSC De Verbinding / Wandel.nl en linten met “Wandel.nl” opdruk. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving. 

Organisatiebureau
Het organisatiebureau is dit weekend al open vanaf 4.00 uur in de vroege ochtend en sluit om 17.00 uur op zondagmiddag.
We verzoeken u af te melden bij terugkomst, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca op de routes:
In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het doorgaans niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik
Het parcours is deels geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Eventueel kan er iets voor u worden aangepast. Vraagt u er even naar! Bij voorkeur vooraf per e-mail, vanaf 20 juni.

Honden
Honden mogen grotendeels aangelijnd mee.

Beschrijving van het parcours
Hieronder kunt u lezen wat u o.a. op het parcours kunt aantreffen. De routes kunnen eventueel nog aangepast worden.
De start ligt in het Diemerbos in sportcomplex Matchzo. We gaan vanaf de parkeerplaats rechtsaf over de verharde paden het natuurgebied “Diemerbos” in. Hier zal de eerste splitsing van afstanden zijn.

Bijzonderheden en wetenswaardigheden tijdens deze wandeltocht
Beleef water, polder (ook een dijkje indien gewenst) prachtige natuur, historische stadjes en dorpskernen, forten en verdedigingswerken eens op een andere manier. De wandeltocht is geschikt voor alle leeftijden.

Driemond 
“Driemond is een Amsterdams Dorp”
Ooit stonden er een paar huisjes aan het Zandpad in een gehucht in de gemeente Weesperkarspel. Dit gehuchtje heette “Geinbrug”. Wist u dat Driemond pas “Driemond” heet vanaf april 1961?! Vernoemd daar het 17e eeuwse lustoord “Huize Driemond”.  De naam Driemond komt van oorsprong vanuit de drie riviertjes die samenvloeien in het dorp:  het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp.  Huize Driemond is lang geleden afgebroken, maar dat kun je van het dorp Driemond niet zeggen. Er worden tot op de dag van vandaag nog steeds huizen bijgebouwd.
In  1966 werd de gemeente Weesperkarspel formeel opgeheven en het grondgebied verdeeld over de verschillende omliggende gemeenten. Vanaf dat moment werd Driemond “tijdelijk” een Amsterdams dorp. In 1987 wordt het Amsterdamse deel van voormalig Weesperkarspel definitief ondergebracht in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vanaf dat moment is Driemond formeel een Amsterdams dorp. Meer info over Driemond op http://historischekringdriemond.nl/

Diemerbos 
Het Diemerbos, dat een belangrijk deel uitmaakt van natuurgebied Gaasp en Diem, is een jong bos. De bomen werden in het begin van de jaren negentig aangeplant in een open polder met veel water. Maar bij de graafwerkzaamheden voor het bos werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Lang geleden was hier dus ook al bos! Het bos bestaat uit 2 delen, gescheiden door de A9. In het deel van het bos van waar uit onze wandeltocht start mag de natuur haar gang gaan. Hier is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Op dit moment heeft het Diemerbos te lijden van de veranderingen aan de A1 en A9. Als de werkzaamheden (bijna) klaar zijn zal het bos in ere hersteld worden.

Amsterdam-Rijnkanaal
Het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt het IJ in Amsterdam via Utrecht en Wijk bij Duurstede met de Waal bij Tiel. Het kanaal is onderdeel van een belangrijke verbinding tussen de Amsterdamse haven en het Ruhrgebied in Duitsland. Samen met het Lekkanaal is het bovendien onderdeel van de scheepvaartroute Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam. Daarnaast is het Amsterdam-Rijnkanaal ook belangrijk voor de waterhuishouding in West-Nederland.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het Merwedekanaal, van Amsterdam naar Gorinchem gegraven. Dit kanaal bleek door toenemende aantallen, steeds grotere schepen al snel niet meer te voldoen. In 1931 werd besloten dat het Merwedekanaal vervangen moest worden. Vanwege de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog duurde het nog tot 1952 voordat het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal in gebruik werd genomen. Deze langere, bredere en diepere vaarweg zorgde voor aanzienlijk kortere vaartijden. Het kanaal is 72 km lang, 6 meter diep en de breedte varieert van 100 tot 120 meter. Vaarwegen die op het kanaal aansluiten zijn: IJ, Diem, Gein, Vaartse Rijn, Vecht en Lek.

Weesp 
Weesp is van oudsher een vestingstad en dit is dan ook nog goed te zien! In het centrum van de stad vindt u torenfort Ossenmarkt. Naast het torenfort vindt u de gerestaureerde verdedigingsschansen van Weesp.  De historische binnenstad, het hart en centrum van Weesp telt meer dan 188 rijksmonumenten! Eén van de meest in het oog springende is het stadhuis dat in 1772-1776 werd gebouwd. In het stadhuis is tevens het gemeentemuseum gevestigd. Oud Hollands porselein uit de 18e eeuw vormt hierbij de hoofdcollectie maar ook de geschiedenis van de Van Houten chocolade komt aan bod. Weesp was vroeger n.l. ook bekend als chocoladestad. Cacaofabriek van Van Houten was in Weesp gevestigd. De Van Houten kerk en Vila Casparus zijn daar nog herinneringen aan. Dit leuke plaatsje is ook overdag een bezoek meer dan waard! Op een steenworp afstand van Amsterdam is het dé plek waar je gezellig kunt winkelen in een historische binnenstad, waar je geniet van plaatselijke lekkernijen in één van de vele cafeetjes of restaurants langs het water en waar het hele jaar altijd wel iets te doen is door de vele evenementen die worden georganiseerd.

Inschrijven