Zomerse Dag wandeltocht in Driemond/Amsterdam

Inschrijven


Wandeltocht met 8 afstanden!

Op 1 juli 2018 vindt onze Zomerse Dag Wandeltocht plaats.
Meer wandelafstanden betekent meer keuze.
5 km – 10 km – 15 km – 20 km – 25 km – 30 km – 40 km – 50 km 
Aan de afstand van 50 km kunt u al om 4.00 uur ’s morgens beginnen. Voor de 50 km-route is voorinschrijving zeer gewenst! De 50 km lus is mogelijk deels niet gepijld (6,8 km). U ontvangt een zeer goede routebeschrijving op de startlocatie en bij voorinschrijving de GPX-Track.

Afstanden en starttijden
50 km (±50,3):   04.00 – 07.00 uur (graag voorinschrijven)
40 km (±40,3):   06.00 – 09.00 uur
30 km (±29,4):   07.00 – 10.00 uur
25 km (±24,5):   07.00 – 11.00 uur
20 km (±20,1):   07.00 – 12.00 uur
15 km  (±15,3):   08.00 – 13.00 uur
10 km  (±10,0):   08:00 – 13.00 uur
5 km     (±5,4):   08:00 – 13.00 uur

Startlocatie:
Matchzo
Stammerlandweg 10, 1109 BR Driemond/Amsterdam ZO

Deelname
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 1 juli 2018.  Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie.

Het tarief is € 5,00. Dit is inclusief een gezonde versnapering voor onderweg.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en Sticht Gooise Wandelsport Bond (SGWB) betalen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 4,00.
Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.
Neem i.v.m. de veiligheid voor deze wandeltocht bij vroege start (t/m 6 uur) eventueel een reflecterend hesje en zaklantaarn mee. Wij hebben een beperkt aantal hesjes en zaklantaarntjes, maar op is op.

Routebeschrijving:
U bereikt Matchzo via de N236.

Routebeschrijving naar de startlocatie
Vanuit Amsterdam en Diemen:

Provincialeweg N236 richting Hilversum en Weesp. Linksaf voor de Weesperbrug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Vanuit Weesp:
Provincialeweg N236 richting Diemen en Amsterdam. Over de Weesperbrug (brug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht rechtsaf. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Parkeren
Er is i.p. voldoende gratis parkeerruimte. In het weekend is er echter soms veel te doen in en rondom de startlocatie. Volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers en zet uw auto niet in de berm!
Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.

Openbaar vervoer
Halte Metrostation Gaasperplas
Lopen ± 3,8 km
Vertrek richting Golden Tulip Hotel, rechtsaf provinciale weg richting Driemond en Weesp, rechtdoor bij verkeerslicht, linksaf dorp Driemond inlopen voor de rotonde met verkeerslicht, links aanhouden bij snackbar brug over, **rechtdoor Jaargetijden, links aanhouden dorpsplein over Zomerstraat inlopen, linksaf Winterstraat, rechtsaf sportterrein Matchzo oplopen.

Treinstation Weesp
Lopen ± 3,5 km
Verlaat station aan de centrumzijde, rechtdoor Stationsplein oversteken, linksaf Herensingel, rechtsaf Stationsweg, linksaf brug over Hoogstraat inlopen, linksaf Slijkstraat, rechtdoor Buitenveer, rechtdoor oversteken bij ING, rechtdoor Buitenveer, rechtdoor Verlengd Buitenveer, links aanhouden, trap op, over het kanaal, trap af, rechtdoor Burg. Bletzstraat, linksaf Zandpad Driemond, rechtsaf brug over, verder zie hierboven vanaf **. 

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met routebordjes van WSC De Verbinding / Wandel.nl en linten met “Wandel.nl” opdruk. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving. 

Organisatiebureau
Het organisatiebureau is dit weekend al open vanaf 4.00 uur in de vroege ochtend en sluit tussen 17.00 en 18.00 uur op zondagmiddag.
We verzoeken u af te melden bij terugkomst, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca op de routes:
In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het doorgaans niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik
Het parcours is deels geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Eventueel kan er iets voor u worden aangepast. Vraagt u er even naar! Bij voorkeur vooraf per e-mail.

Honden
Honden mogen aangelijnd mee.

Beschrijving van het parcours
Hieronder kunt u lezen wat u o.a. op het parcours kunt aantreffen. De routes kunnen eventueel nog aangepast worden.
De start ligt in het Diemerbos in sportcomplex Matchzo.

Bijzonderheden en wetenswaardigheden tijdens deze wandeltocht
Beleef water, polder, prachtige natuur, historische stadjes en dorpskernen, forten en verdedigingswerken eens op een andere manier. De wandeltocht is geschikt voor alle leeftijden.

Driemond 
“Driemond is een Amsterdams Dorp”
Ooit stonden er een paar huisjes aan het Zandpad in een gehucht in de gemeente Weesperkarspel. Dit gehuchtje heette “Geinbrug”. Wist u dat Driemond pas “Driemond” heet vanaf april 1961?! Vernoemd daar het 17e eeuwse lustoord “Huize Driemond”.  De naam Driemond komt van oorsprong vanuit de drie riviertjes die samenvloeien in het dorp:  het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp.  Huize Driemond is lang geleden afgebroken, maar dat kun je van het dorp Driemond niet zeggen. Er worden tot op de dag van vandaag nog steeds huizen bijgebouwd.
In  1966 werd de gemeente Weesperkarspel formeel opgeheven en het grondgebied verdeeld over de verschillende omliggende gemeenten. Vanaf dat moment werd Driemond “tijdelijk” een Amsterdams dorp. In 1987 wordt het Amsterdamse deel van voormalig Weesperkarspel definitief ondergebracht in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vanaf dat moment is Driemond formeel een Amsterdams dorp. Meer info over Driemond op http://historischekringdriemond.nl/

Diemerbos 
Het Diemerbos, dat een belangrijk deel uitmaakt van natuurgebied Gaasp en Diem, is een jong bos. De bomen werden in het begin van de jaren negentig aangeplant in een open polder met veel water. Maar bij de graafwerkzaamheden voor het bos werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Lang geleden was hier dus ook al bos! Het bos bestaat uit 2 delen, gescheiden door de A9. In het deel van het bos van waar uit onze wandeltocht start mag de natuur haar gang gaan. Hier is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Op dit moment heeft het Diemerbos te lijden van de veranderingen aan de A1 en A9. Als de werkzaamheden (bijna) klaar zijn zal het bos in ere hersteld worden.

Amsterdam-Rijnkanaal
Het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt het IJ in Amsterdam via Utrecht en Wijk bij Duurstede met de Waal bij Tiel. Het kanaal is onderdeel van een belangrijke verbinding tussen de Amsterdamse haven en het Ruhrgebied in Duitsland. Samen met het Lekkanaal is het bovendien onderdeel van de scheepvaartroute Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam. Daarnaast is het Amsterdam-Rijnkanaal ook belangrijk voor de waterhuishouding in West-Nederland.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het Merwedekanaal, van Amsterdam naar Gorinchem gegraven. Dit kanaal bleek door toenemende aantallen, steeds grotere schepen al snel niet meer te voldoen. In 1931 werd besloten dat het Merwedekanaal vervangen moest worden. Vanwege de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog duurde het nog tot 1952 voordat het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal in gebruik werd genomen. Deze langere, bredere en diepere vaarweg zorgde voor aanzienlijk kortere vaartijden. Het kanaal is 72 km lang, 6 meter diep en de breedte varieert van 100 tot 120 meter. Vaarwegen die op het kanaal aansluiten zijn: IJ, Diem, Gein, Vaartse Rijn, Vecht en Lek.

De Vinkeveense plassen
De “Vinkeveense Plassen” is een natuur- en watersportgebied in het noordwesten van de provincie Utrecht, ten noordoosten van het dorp Vinkeveen. Het ligt ook in de buurt van Baambrugge, Loenersloot, Waver en Abcoude. Midden door de plassen loopt de provinciale weg N 201 en aan de oostkant ligt de A2.
De Vinkeveense Plassen zijn verbonden met de rivier de Amstel. Ze zijn vanaf de Gouden Eeuw ontstaan door de winning van turf ten behoeve van Amsterdam. De huidige langwerpige eilanden zijn “legakkers”, ze waren vroeger in gebruik als droogvelden voor de nog natte turf.  Nadat het veen was weg gebaggerd, blijven er veenplassen achter, gevormd door de trekgaten die door afslag van de oevers steeds groter werden. De plassen zijn op sommige plaatsen bijzonder diep. Er worden diepten gemeld van 53 meter, dieper dan grote delen van de Noordzee! De Vinkeveense plassen kunt u zien vanaf horecarust Bon.

Botshol
Botshol is een prachtig natuurgebied tussen Abcoude en Vinkeveen met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. In het landschap herken je de petgaten en legakkers die gevormd zijn door het afgraven van veen. Door intensieve “vervening” zijn grote plassen ontstaan, de Grote Weije en de Kleine Weije. In het heldere water komen veel zeldzame waterplanten voor. Wandelen en varen (buiten het broedseizoen) zijn hier zeer passende activiteiten. Botshol kunt u inkijken (we lopen er dit keer alleen langs) na horecarust Bon.
Voor meer informatie over Botshol, zie: https://www.natuurmonumenten.nl/

Stelling van Amsterdam
Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam (waterlinie) . De Stelling is een historisch monument voor Nederland en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Deze verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam is 135 kilometer lang en is aangelegd van 1880 tot 1920. Doel was het beschermen van Amsterdam op een bijzondere wijze: In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. We passeren afhankelijk van de gekozen route op dit parcours Fort bij Nigtevecht, Fort bij Abcoude en op afstand Fort aan de Winkel.

Fort bij Nigtevecht
Verscholen in het groen ligt Fort bij Nigtevecht aan een rustig weggetje bij het Amsterdam-Rijnkanaal. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Grote delen van het in 1892 gebouwde fort zijn nog intact; fort, batterijen en liniedijk. Heel bijzonder zijn de twee gerestaureerde gebouwen waar de hefkoepels in stonden.
Geschiedenis van het fort: Hoewel het fort een verdedigingswerk is, is het rondom Nigtevecht altijd vrij rustig geweest. Grote delen van het fort zijn na de bouw nauwelijks veranderd. Fort bij Nigtevecht bestaat uit een binnenfort en een buitenfort, het gedeelte dat buiten de fortgracht ligt. Het binnenfort heeft een bomvrije, betonnen kazerne uit 1903 die plaats bood aan zo’n 300 militairen. Het is volledig gerestaureerd door de Stichting Herstelling, met inzet van kansarme jongeren. Bij het buitenfort horen een woning en een houten opbergloods. Vanaf 5 juni 2016 ishet fort in gebruik genomen als gedenkplaats. De routes (vanaf 10 km en langer) lopen direct langs het fort en over het terrein.

Fort bij Abcoude
Dit is het oudste fort van de Stelling en wordt omringd door natuur. Het is aangelegd tussen 1883 en 1885. Een aantal maal per jaar is het geopend voor publiek. 40 en 50 km routes lopen langs het fort

Fort aan de Winkel
Dit fort is aangelegd als “verdedigbaar aardwerk”. Hier werden de wallen echter weer geëgaliseerd. Het terrein van Fort aan de Winkel is in gebruik als camping voor militairen en dus niet opengesteld voor publiek. 40 en 50 km routes lopen (op afstand) langs het fort.

Zie voor meer informatie over de stelling van Amsterdam: https://www.stellingvanamsterdam.nl

Molens
De “Vinkeveense molen”, een schepradmolen gebouwd omstreeks 1635. Het was een poldermolen en deed dienst tot 1924. Toen werd hij buiten bedrijf gesteld en vervolgens gedeeltelijk gesloopt en is momenteel in gebruik als woonhuis. Afstanden 30-40-50 km passeren deze molen.
De molen” ’t Hoog en Groenland”. Deze windmolen is een achtkantige grondzeiler en is waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de 17e eeuw. Vermoedelijk had de huidige molen een voorganger die in 1674 een orkaan niet heeft overleefd. De molen deed dienst als poldermolen. Tegenwoordig is het een woonhuis, maar de wieken kunnen nog wel draaien. Afstand 40 en 50 km passeren deze molen.
De Gaaspermolen is in 1707 gebouwd en in 2003 gerestaureerd. Het is een van de oudste nog functionerende poldermolens in de omgeving van Amsterdam. De naam Gaaspermolen is eigenlijk een bijnaam. Officieel heet de molen de Gemeenschapsmolen nr. 1, omdat hij de Gemeenschapspolder, de polder waarin het Diemerbos ligt, bemaalt. Route 50 km komt langs deze molen.

 

Inschrijven