Zomerse Nacht avond- en nacht wandeltocht in Driemond/Amsterdam

DEZE WANDELTOCHT IS AFGELAST. WIJ HETEN U VAN HARTE WELKOM OP ZONDAG 1 JULI OM EEN VAN DE AFSTANDEN TE LOPEN (5 T/M 50 KM).

We organiseren op 30 juni 2018 een avond- en nachtwandeltocht vanuit Matchzo in Driemond. Deze nachtwandeltocht wordt dit jaar voor de 3e keer georganiseerd. Wandelen bij nacht is een heel andere ervaring als het wandelen overdag. Andere geluiden, andere beelden… een andere belevenis! Dit jaar is deze wandeltocht onderdeel van ons “Zomerse Weekend”.  Op zondag kunt u een dagwandeling lopen. Aan die wandeltocht hebben we wat langere afstanden toegevoegd.

Afstanden en starttijden
25 km (±25,7) :   21.00 – 22.00 uur
20 km (±20,1) :  21.00 – 22.30 uur
15 km (±17,5)  :   21.00 – 22.30 uur
10 km (±9,9)   :   21.00 – 23.30 uur
5 km  (±5,4)    :   21.00 – 23.30 uur

Afmelden uiterlijk zondagochtend 1 juli om 4.00 uur.

Startlocatie:
Matchzo
Stammerlandweg 10, 1109 BR Driemond/Amsterdam ZO

{google_map}52.309132, 5.013802|show_info:yes{/google_map}

Deelname
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 30 juni 2018. Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie.

Het tarief is € 5,00. Dit is inclusief een gezonde versnapering voor onderweg.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) betalen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 4,00.
Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.
Neem i.v.m. de veiligheid voor deze avond/nachtwandeling een reflecterend hesje en zaklantaarn mee. Wij hebben een beperkt aantal hesjes en zaklantaarntjes te koop (op is op).

Routebeschrijving naar de startlocatie
U bereikt Matchzo via de N236.

Vanuit Amsterdam en Diemen:
Provincialeweg N236 richting Hilversum en Weesp. Linksaf voor de Weesperbrug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Vanuit Weesp:
Provincialeweg N236 richting Diemen en Amsterdam. Over de Weesperbrug (brug (brug over het Amsterdam-Rijnkanaal) bij het verkeerslicht rechtsaf. U rijdt Driemond/Zandpad op. Links aanhouden, over de ophaalbrug en direct linksaf, Lange Stammerdijk. Volg de bordjes Matchzo tot Stammerlandweg. Rechtsaf en u treft sportcomplex Matchzo aan uw rechterhand.

Parkeren
Er is i.p. voldoende gratis parkeerruimte. Dit weekend is er echter veel te doen in en rondom de startlocatie. Volg de aanwijzingen van onze vrijwilligers en zet uw auto niet in de berm!
Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.

Openbaar vervoer
Zaterdag:
Lijn 122 Connexxion (Weesp-Vreeland vv)
Uitstappen halte Weesp – Brug Amsterdam-Rijnkanaal
Lopen ±1,7 km – u volgt vanaf de bushalte de pijltjes naar de start/finishlocatie.
zie voor de dienstregeling deze link

Zaterdag en Zondag:
Halte Metrostation Gaasperplas
Lopen ± 3,8 km

Zaterdag en zondag: STATION WEESP
Vanuit station Weesp kunt u ook gaan lopen. U loopt aan de voorkant het station uit en u volgt de pijlen van de 10 km route . Deze brengen u vanzelf naar de start/finishlocatie (3,4 km). Wanneer u binnenkomt om zich in te schrijven, kunt u uw route afmaken met de routebeschrijving. Vraag even naar de uitleg voor het laatste stukje (±350 meter) terug naar het station vanaf het parcours. U hoeft zich dan niet meer persoonlijk bij ons af te melden en kunt gelijk door naar huis reizen vanuit Weesp. Meldt u dit svp wel even van te voren. Denkt u om de laatste trein vanuit Weesp?

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met routebordjes en linten met “KNBLO-NL” opdruk. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving.

Organisatiebureau
Het organisatiebureau opent om ± 21.00 uur en sluit deze nacht niet. Dit omdat men met de volgende wandeltocht (van zondag) als heel vroeg in de ochtend/nacht mag starten. We vragen u wel om uiterlijk om 4.00 uur af te melden, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca op de routes:
5 km-route: geen rust
10 km-route: diverse nachthoreca op ± 6,8 km
15 km-route: op ±9,9 km en diverse nachthoreca op ±14,5 km
20 km-route: op ±10,6 km en diverse nachthoreca op ±15,2 km
25 km-route: op ±9,9 km en diverse nachthoreca op ±14,5 km

In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het doorgaans niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik
Het parcours is deels geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Eventueel kan er iets voor u worden aangepast. Vraagt u er even naar!

Honden
Honden mogen grotendeels aangelijnd mee.

Beschrijving van het parcours
Hieronder kunt u lezen wat u o.a. op het parcours kunt aantreffen.
De start ligt in het Diemerbos in sportcomplex Matchzo. We gaan vanaf de parkeerplaats rechtsaf over de verharde paden het natuurgebied “Diemerbos” in. Hier zal de eerste splitsing van afstanden zijn.

5-km route (±5,4 km)
Bij het verlaten van het Diemerbos gaan we rechtsaf langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het laatste stukje lopen we door het “Amsterdamse” dorp Driemond tezamen met alle andere afstanden weer naar de start/finishlocatie terug. Deze afstand heeft geen rust!

10-km route (± 9,9 km)
De 10-km route krijgt een stukje extra Diemerbos, langs een prachtig Abelenlaantje en gaat dan met de langere afstanden tezamen bij splitsing 2 omhoog de spoorbrug op over het Amsterdam-Rijnkanaal. Aan de overkant is splitsing 3 en wij gaan langs de weilanden. Aangekomen in Weesp vindt u de route door het prachtige nostalgische centrum. De Nachthoreca is daar open tot 2 uur ‘s nachts. Via Weesp komen we bij de Weesperbrug waar de andere afstanden zich er weer bij ons gevoegd hebben. We nemen de trap hier naar boven, lopen over het kanaal en via de trap naar beneden. Moeite met de trap? Vraag even naar de omleiding. De standaard-route vervolgend gaan we na de trap het Sluispad op en via de ophaalbrug komen we aan de achterkant van het sportcomplex weer terug op de start/finishlocatie. Deze afstand heeft nachtelijke horeca-rust op ± 6,8 km.

15-km route (±17,5 km)
Let op, om deze afstand mooier te maken hebben we hem wat langer gemaakt.  Wilt u liever ± 15,5 km lopen, vraagt u er even naar.  Deze route loopt het grootste deel op met de 20- en 25 km routes. Bij splitsing 3 gaan we samen met de 20- en 25 km routes terug naar het kanaal en onder de snelweg (A1) door. Om het Maxisterrein heen vindt u een even verderop een prachtige route. U kunt hier kiezen tussen een dijkje (onverhard) of het fietspad, onderaan het dijkje (Natuurboulevard). Deze volgen we tot in Muiden. Langs het Muiderslot aan de overkant (vergeet vooral niet te kijken!) komen we in het centrum van Muiden. Over de sluis gaat u de Herengracht op. Eerst even pauze? U bent van harte welkom bij Ome Ko op de hoek! Verderop verlaten we Muiden via Fort H, op weg langs de Vecht richting Weesp. Nog een vestingwerk komen we voorbij als we het stadje Weesp instappen en gaan via het oude stadscentrum (diverse nachthoreca) en de winkelstraten richting Weesperbrug. Hier nemen we de trap naar boven, lopen over het kanaal en via de trap naar beneden, het Sluispad  en de ophaalbrug komen we aan de achterkant van het sportcomplex weer terug op de start/finishlocatie. Op deze afstand bent u welkom bij de horeca rust in Muiden op ± 9,9 km en komt u diverse nachthoreca tegen op ± 14,5 km (open tot 02.00 uur).

20-km route (±20,0 km)
Deze afstand loopt gelijk op met de route van 15 km tot voorbij het centrum van Weesp. Van hieruit krijgt u een landelijk toetje. In Driemond voegt u zich weer samen met de overige routes. Voor het vervolg kijkt u svp bij de 15 km route. Op deze afstand bij u welkom bij de horeca rust in Muiden op ± 10,6 km en komt u diverse nachthoreca tegen op ± 15,2 km (open tot 02.00 uur).

25-km route (25,7 km)
Deze route gaat geheel gelijk op met de 15-km route tot in Weesp.  Hier trekken we ons eigen plan en we worden getrakteerd op 2 totaal verschillende waterwegen. Vergelijkt u eens de drukte en openheid van een belangrijke doorgaande vaarweg en het idyllische kronkelige riviertje wat u als enige van dit nachtparcours mag beleven! We zien u weer terug in Driemond, waar u zich samenvoegt met de 20-km route en daarna met de overige afstanden. Ook u komt weer aan de achterkant van het sportterrein terug op de start/finishlocatie Matchzo.  Op deze afstand bij u welkom bij de horeca-rust in Muiden op ± 9,9 km en komt u diverse nachthoreca tegen op ± 15,2 km (open tot 02.00 uur).

Bijzonderheden en wetenswaardigheden tijdens deze wandeltocht
Avond en/of  nachtwandeling. Beleef water, polder (ook een dijkje indien gewenst) prachtige natuur, historische stadjes en dorpskernen, forten en verdedigingswerken eens op een andere manier. De wandeltocht is geschikt voor alle leeftijden.

Driemond – routes 5-10-15-20-25 km
“Driemond is een Amsterdams Dorp”
Ooit stonden er een paar huisjes aan het Zandpad in een gehucht in de gemeente Weesperkarspel. Dit gehuchtje heette “Geinbrug”. Wist u dat Driemond pas “Driemond” heet vanaf april 1961?! Vernoemd daar het 17e eeuwse lustoord “Huize Driemond”.  De naam Driemond komt van oorsprong vanuit de drie riviertjes die samenvloeien in het dorp:  het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp.  Huize Driemond is lang geleden afgebroken, maar dat kun je van het dorp Driemond niet zeggen. Er worden tot op de dag van vandaag nog steeds huizen bijgebouwd.
In  1966 werd de gemeente Weesperkarspel formeel opgeheven en het grondgebied verdeeld over de verschillende omliggende gemeenten. Vanaf dat moment werd Driemond “tijdelijk” een Amsterdams dorp. In 1987 wordt het Amsterdamse deel van voormalig Weesperkarspel definitief ondergebracht in het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vanaf dat moment is Driemond formeel een Amsterdams dorp. Meer info over Driemond op http://historischekringdriemond.nl/

Diemerbos – routes 5-10-15-20-25 km
Het Diemerbos, dat een belangrijk deel uitmaakt van natuurgebied Gaasp en Diem, is een jong bos. De bomen werden in het begin van de jaren negentig aangeplant in een open polder met veel water. Maar bij de graafwerkzaamheden voor het bos werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Lang geleden was hier dus ook al bos! Het bos bestaat uit 2 delen, gescheiden door de A9. In het deel van het bos van waar uit onze wandeltocht start mag de natuur haar gang gaan. Hier is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. Op dit moment heeft het Diemerbos te lijden van de veranderingen aan de A1 en A9. Als de werkzaamheden (bijna) klaar zijn zal het bos in ere hersteld worden.

Amsterdam-Rijnkanaal – routes 5-10-15-20-25 km
Het Amsterdam-Rijnkanaal verbindt het IJ in Amsterdam via Utrecht en Wijk bij Duurstede met de Waal bij Tiel. Het kanaal is onderdeel van een belangrijke verbinding tussen de Amsterdamse haven en het Ruhrgebied in Duitsland. Samen met het Lekkanaal is het bovendien onderdeel van de scheepvaartroute Antwerpen – Rotterdam – Amsterdam. Daarnaast is het Amsterdam-Rijnkanaal ook belangrijk voor de waterhuishouding in West-Nederland.
Aan het eind van de 19e eeuw werd het Merwedekanaal, van Amsterdam naar Gorinchem gegraven. Dit kanaal bleek door toenemende aantallen, steeds grotere schepen al snel niet meer te voldoen. In 1931 werd besloten dat het Merwedekanaal vervangen moest worden. Vanwege de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog duurde het nog tot 1952 voordat het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal in gebruik werd genomen. Deze langere, bredere en diepere vaarweg zorgde voor aanzienlijk kortere vaartijden. Het kanaal is 72 km lang, 6 meter diep en de breedte varieert van 100 tot 120 meter. Vaarwegen die op het kanaal aansluiten zijn: IJ, Diem, Gein, Vaartse Rijn, Vecht en Lek.

Weesp – routes 5-10-15-20-25 km
Weesp is van oudsher een vestingstad en dit is dan ook nog goed te zien! In het centrum van de stad vindt u torenfort Ossenmarkt. Naast het torenfort vindt u de gerestaureerde verdedigingsschansen van Weesp.  De historische binnenstad, het hart en centrum van Weesp telt meer dan 188 rijksmonumenten! Eén van de meest in het oog springende is het stadhuis dat in 1772-1776 werd gebouwd. In het stadhuis is tevens het gemeentemuseum gevestigd. Oud Hollands porselein uit de 18e eeuw vormt hierbij de hoofdcollectie maar ook de geschiedenis van de Van Houten chocolade komt aan bod. Weesp was vroeger n.l. ook bekend als chocoladestad. Cacaofabriek van Van Houten was in Weesp gevestigd. De Van Houten kerk en Vila Casparus zijn daar nog herinneringen aan. Dit leuke plaatsje is ook overdag een bezoek meer dan waard! Op een steenworp afstand van Amsterdam is het dé plek waar je gezellig kunt winkelen in een historische binnenstad, waar je geniet van plaatselijke lekkernijen in één van de vele cafeetjes of restaurants langs het water en waar het hele jaar altijd wel iets te doen is door de vele evenementen die worden georganiseerd.

Natuurboulevard – routes 15-20-25 km
Dit pad is aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Holland en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie, Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam. Hier treft u schapen en leven beschermde vogelsoorten. In de winter rusten hier o.a. de kuifeend, tafeleend en brilduiker. Uw hond mag hier komen, maar houdt u hem wel aangelijnd. Naast het dijkje ligt een fietspad. Zo is het voor iedereen toegankelijk.

Muiden – routes 15-20-25 km
Muiden heeft een lange geschiedenis, rijke cultuurhistorie en prachtige landschappen. Vroeger was het een belangrijke plaats voor de handel en industrie. De Vecht die haar uitmonding heeft in Muiden was hier dan ook erg belangrijk bij. Muiden vormde het begin van de Hollandse Waterlinies en was onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het prachtige kasteel (mooiste kasteel van Nederland?!) het Muiderslot, staat in Muiden en ook het eerste Natuurmonument van Nederland, het Naardermeer ligt gedeeltelijk in de gemeente Muiden.
De Vesting Muiden is aangewezen als rijksbeschermd stadsgezicht. De gemeente heeft 14 gemeentelijke monumenten,  3 provinciale monumenten en 124 rijksmonumenten. Als onderdeel van de Stelling van Amsterdam staat een deel van de gemeente op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de unieke samenstelling van het landschap door de ligging in de linies.

Stelling van Amsterdam – routes 15-20-25 km
Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam (waterlinie). De Stelling is een historisch monument voor Nederland en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Deze verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam is 135 kilometer lang en is aangelegd van 1880 tot 1920. Doel was het beschermen van Amsterdam: In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. We passeren op dit parcours Vesting Muiden met verschillende onderdelen, hebben uitzicht op Pampus en lopen langs Fort aan de Ossenmarkt.

Forteiland Pampus – routes 15-20-25 km
Forteiland Pampus ligt op 20 minuten varen vanaf het vestingstadje Muiden en is bij helder weer goed te zien. Hopelijk kan het halve maantje ons daarbij helpen! Het had als functie het verdedigen van Amsterdam tegen aanvallen vanuit de toenmalige Zuiderzee, in samenwerking met de batterijen bij Diemerdam en Durgerdam. Het fort werd aangelegd tussen 1887 en 1895 in het Buiten-IJ. Op het fortgebouw bevonden zich twee enorme pantserkoepels met elk twee kanonnen van 24 cm kaliber. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de pantserkoepels door de Duitsers opgeblazen. Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers.

Westbatterij (Vesting Muiden) – routes 15-20-25 km
De Westbatterij diende om met het kasteelbastion Muiderslot (versterkt met vijf bastions) de Vechtmonding met de zeesluizen te verdedigen. De sluizen werden in 1672 gebouwd en waren onder andere nodig om vanuit de Vecht de inundatie (onderwaterzetting om de vijand op afstand te houden) van de Hollandse Waterlinie en vanaf 1815 de nieuwe Hollandse Waterlinie te regelen. Het torenfort werd in 1852 gebouwd ter versterking van een in 1799 aangelegde batterij. Het is nu het clubhuis van een scoutingclub en enkele keren per jaar te bezoeken tijdens evenementen.

Muiderslot (Rijksmuseum) – routes 15-20-25 km
Het Muiderslot was als deel van de vesting Muiden van 1892 tot 1922 opgenomen in de Stelling van Amsterdam. Het Slot ligt op een strategische plek ten zuidoosten van Amsterdam, aan de monding  van de Vecht in de vroegere Zuiderzee, nu IJmeer geheten. De vesting Muiden vormde samen met het nabijgelegen forteiland Pampus de steunpunten van de hoofdverdedigingslijn van het “vak Muiderberg”.

Fort H (Vesting Muiden)  – routes 15-20-25 km
Fort H was een bunker gebouwd tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870. De reden hiervoor was om het vestigingstelsel van Muiden uit te breiden en te verbeteren. In de periode tussen 1874-1878 werden in de schansen bomvrije onderkomens, schuilplaatsen en remises aangelegd. Uniek aan deze bunkers is dat ze vanuit de lucht of voorkant nauwelijks te zien waren. Fort H deed dienst als opslagplaats voor munitie en ander militair materieel. Om die reden heeft Fort H zware stalen deuren. Nu is er een restaurant gevestigd en de stalen deuren zijn hierin nog steeds aanwezig.

Fort aan de Ossenmarkt (Vesting Weesp) – routes 15-20-25 km
De vesting Weesp behoorde na 1815 tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd in 1892 bij de Stelling van Amsterdam gevoegd. Fort aan de Ossenmarkt werd gebouwd ter verdediging van de beide Vechtoevers, de sluizen en de spoorweg Amsterdam–Hilversum met de brug over de Vecht. Het torenfort aan de Ossenmarkt dateert uit 1861. Later werd aan de oostkant een dekkingswal aangebracht en de gracht gedempt. In 1983-1985 werd deze wal afgegraven en de gracht en brug hersteld. Het fort is gerestaureerd en door verschillende organisaties in gebruik.

Zie voor meer informatie over de stelling van Amsterdam: https://www.stellingvanamsterdam.nl