Gooise Lente wandeltocht ‘s-Graveland/Ankeveen

OOK ALS 2-DAAGSE WANDELTOCHT TE LOPEN MET 2 DAGEN VERSCHILLENDE ROUTES

Inschrijven

 

Loopt u een dag gratis mee? Zie “Lidmaatschap Natuurmonumenten”.
 
Wandeltocht met 7 afstanden
We zijn alweer volop bezig met de eerste van onze weekend wandelevenementen van dit jaar. We concentreren ons op een klassieker. Toch is hier en daar wat veranderd. Vorig jaar hebben we de Gooise Lente voor het eerst als 2 daagse aangeboden. Ook dit jaar kunt u weer 2 dagen voor een groot deel verschillende routes lopen. Dit kunt u doen bij de 10+15+20+25 km. Er zijn echter stukjes die elkaar overlappen. De kortste route (5,5 km) en de 2 langste routes (33/40 km) zijn beide dagen gelijk. 

Op 6 en 7 april kunt u genieten van het vroege voorjaar tijdens een van de wandelroutes vanaf de grens van ’s-Graveland en Ankeveen.  Ook beschikbaar als GPX-track (vooralsnog alleen bij voorinschrijving). Dit schitterende parcours voert u langs buitenplaatsen, door bossen en over de heide, afhankelijk van de wandelafstand die u kiest en afhankelijk van welke dag u komt. Jonge eenden, ganzen en zwanen, schapen, runderen, kalfjes en hertjes, verstilde plekjes langs het water, u kunt het allemaal tegenkomen. 

Afstanden 10+15+20+25 km kunt u 2 dagen grotendeels verschillende routes lopen.
We hebben bij deze altijd succesvolle wandeltocht een aantal wijzigingen doorgevoerd om het wandelplezier nog meer te verhogen en het is gelukt om een aantal afstanden dubbel aan te bieden. Let daarbij wel goed op de aanwijzingen en markeringen en uw routebeschrijvingen. De 5 km + 33 km + 40 km routes zijn beide dagen gelijk.
Zaterdag: Het parcours gaat grotendeels naar het oosten, richting Bussum en Laren, Spanderswoud en de prachtige heidegebieden.
Zondag: deze dag geniet u volop van de ’s Gravelandse buitenplaatsen en de prachtige natuur in Corverbos en Spanderswoud en voor de langere afstanden ook de heide. 

Afstanden en starttijden (afstanden bij benadering)
40 km (39,4 km) : 7.30 – 9.00 uur
33 km (32,7 km)  : 7.30 – 9.30 uur
25 km (route zaterdag: 24,9 km/route zondag: 23,8 km)  : 8.00 – 11.00 uur
20 km (route zaterdag: 20,3 km/route zondag: 19,9 km)  : 8.00 – 12.00 uur
15 km (route zaterdag: 16,7 km/route zondag: 15,7 km)   : 8.00 – 13.00 uur
10 km (route zaterdag: 11,6 km/route zondag: 10,1 km)   : 8.00 – 13.00 uur
5 km (5,2 km) : 8.00 – 13.00 uur

Houd u aan de aanwijzingen op het parcours en de routebeschrijvingen.

** OMWILLE VAN DE KWALITEIT VAN ONZE WANDELTOCHTEN IS HET MOGELIJK DAT WE DE ROUTES IN DE LAATSTE WEEK VOOR DE WANDELTOCHT NOG AANPASSEN** (daardoor kunnen de afstanden weer iets wijzigen)

Startlocatie:
De Drie Dorpen
Cannenburgerweg 51
1244 RG  Ankeveen

In de Drie Dorpen is weer heerlijke versgemaakte soep en taart of cake van landgoed de Rading. Deze tuin biedt een beschermde werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij maken erg lekkere producten.

Deelname:
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 6 en 7 april 2019. Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie. 

Het tarief is € 4,50 of € 5,50 per wandeldag*.
Het standaardtarief voor deze wandeltocht is € 5,50 euro per dag.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Sticht Gooise Wandelbond (SGWB) krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 1,00 korting!
Kinderen t/m 12 jaar wandelen gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht (medaille/sleutelhanger) betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien en vooraf op onze website. Zie deelnamereglement.

*Loopt u een dag gratis mee? Word tijdens ons weekend lid van Natuurmonumenten en ontvang uw inschrijfgeld retour. Ook ontvangt u direct een extra verrassing!!

Lidmaatschap Natuurmonumenten
Tijdens deze wandeltocht lopen we o.a. over het terrein dat in beheer is bij Natuurmonumenten. Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. Deze organisatie maakt zich sterk voor de natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die zij beheren, maar ook daarbuiten. Want, zoals zij zeggen “we gaan een stap verder. Op een manier die past bij het Nederland van nu”. Natuurmonumenten vraagt alle Nederlanders om samen nieuwe natuur te maken, te verzorgen en te beschermen. 

Natuurmonumenten (NM) heeft leden/donateurs nodig om al haar werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren en het belang van natuurbehoud te waarborgen. Immers, samen staan we sterk en komen we op voor de natuur! Wilt u de doelstelling van NM ondersteunen, word dan lid van deze organisatie. Wij van WSC De Verbinding vinden uw lidmaatschap van groot belang. Indien u in het weekend 6/7 april lid wordt van NM, dan loopt u tijdens ons evenement Gooise Lentewandeldagen 2019 uw wandeldag naar keuze gratis! 

Hoe gaat dat in zijn werk?
Inschrijving ter plaatse: U schrijft voor de wandeltocht in op de startlocatie. U vult ter plaatse het machtigingsformulier van Natuurmonumenten in. U hoeft geen deelnamekosten aan WSC De Verbinding te betalen en loopt die dag gratis onze prachtige wandeltocht. U ontvangt ter plaatse tevens een extra cadeautje van Natuurmonumenten!
Voorinschrijving: U schrijft in via ons inschrijfformulier. U voldoet uw inschrijvingsgeld via de bank. U ontvangt op locatie uw inschrijfgeld retour plus het extra cadeautje van Natuurmonumenten!

 

Parkeren:
U kunt uw auto parkeren op het parkeerterrein van De Drie Dorpen. Er is verder voldoende gratis parkeerruimte op de parkeerterreinen in de omgeving (max. ± 450 meter afstand). Volgt u de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars. Zet svp uw auto niet in de berm zonder aanwijzing van de parkeerregelaars of bij de buurtbewoners voor de deur of op de stoep!!
Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.

 

Routebeschrijving naar de startlocatie
Onze startlocatie ligt tussen de N201 en de N236.

Openbaar vervoer
Connexxion bus 105. Halte Klapbrug – ’s Graveland

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met pijltjes en linten met opdruk. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving. 

Organisatiebureau
Het organisatiebureau opent om ± 7.30 uur (voor de langere afstanden) en sluit om 17.00 uur.
We verzoeken u af te melden bij terugkomst, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca op het parcours (onder voorbehoud)

rust 1: bistro de Garde 
rust 2: kantine Korfbalvereniging Hilversum 
rust 3: Beeldentuin de Zanderij
rust 4: Theehuis ’t Bluk
rust 5: La Place Laren
rust 6: kantine HCAW

In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het vaak niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik/kinderwagens
Dit parcours is niet geschikt voor rolstoelen, maar wel deels geschikt voor sportieve rolstoelgebruikers en stevige kinderbuggy’s, wij kunnen wat aanpassingen voor u maken; vraagt u er even naar voor vertrek.

Honden
Honden zijn met aanpassingen op alle wandelroutes toegestaan. Bij de Natuurbrug Zanderij Crailo dient u een alternatieve route te volgen, vraagt u er even naar voor vertrek. Houd uw hond aan de lijn.

Kenmerken van deze wandeltocht
Het voorjaar kriebelt af en toe aan het puntje van onze neus en hiermee krijgen we zin om naar buiten te komen. Het zonnetje heeft zich inmiddels al laten zien en hiermee kondigt het voorjaar zich voorzichtig aan. ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, Spanderswoud, Bussumerheide en veel meer moois wachten op u om zich te laten zien. Wandelt u mee op een van de prachtige routes?

Beschrijving van het parcours – natuur
Corverbos
 
Het Corverbos, voormalig bos van landgoed Gooilust. Enkele statige beukenlanen herinneren hier nog aan. In 1944 is het oude bos grotendeels gekapt en na de Tweede Wereldoorlog is het opnieuw aangeplant, vooral met naaldbomen. Natuurmonumenten is beheerder van het bos en  vormt het bos geleidelijk om tot loofbos.
In het gebied liggen enkele eeuwenoude akkers waar Natuurmonumenten nu granen verbouwt. Uiteraard zonder gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. In de zomer is het natuurgebied bijzonder mooi: wuivende goudgele graanakkers steken schel af tegen het donkere bos. Zeker de moeite waard om op een ander moment nog eens terug te komen! Op deze akkers kunt u ook tussen het graan zeldzame akkerkruiden tegenkomen. Als muizen van de graankorrels eten, zijn ze een makkelijke prooi voor kleine roofdieren: wezel en hermelijn. Maar er dreigt meer gevaar: hoog in de lucht jagen de buizerd, havik en bosuil.  Andere dieren die hier leven zijn o.a.  reeën, hazen, vossen en ringslangen.

Spanderswoud 
Het Spanderswoud wordt ook wel eens “het spannend woud” genoemd.  Ieder jaar ondergaat het veranderingen. Sinds 1981 mag de natuur zoveel mogelijk zijn eigen gang gaan. Afgestorven bomen blijven liggen, dat biedt schuilplaatsen aan kleine dieren en levert ieder jaar een bonte schakering op aan paddenstoelen. Wanneer je hier een in de schemer zou komen lopen kun je zomaar een reetje treffen. In het zuidelijkste deel komen we een paar landgoedachtige waterpartijen tegen en aan de westkant lopen we langs akkers in de bosrand naar de ’s-Gravelandse buitenplaatsen.

Bussumerheide 
Samen met de aangrenzende Westerheide is dit het grootste aaneengesloten heideveld van het Gooi. Eén van de zeldzame plekken waar je een paar kilometer ver kunt kijken. Hier leven veldleeuwerik, de roodborsttapuit en de ree. De grafheuvels, de vele kleine bosjes en de eeuwenoude zandwegen geven het gebied net dat beetje extra “genieten”. Bussumerheide en Westerheide laten zich scheiden door “Het Gebed Zonder End”

Westerheide 
Op en onder de heide zijn veel facetten te vinden uit de prehistorie zoals bijvoorbeeld een urnenveld en grafheuvels. Het urnenveld is waarschijnlijk één van de grootste en best bewaard gebleven velden van Nederland. Kijk eens om u heen wanneer u bij het dichtbeboste gedeelte bent. Wellicht ziet u net als wij bij parcoursinspectie ook zo’n prachtige ree. Ook komen we hier langs dagrecreatieterrein Westerheide aan de Hilversumse weg te Laren.

Zuiderheide 
U wordt hier getrakteerd op een werkelijk spectaculair vergezicht over de Heuvelrug en Eemvallei vanaf het St. Janskerkhof aan de Hilversumseweg, tegenover horecarust La Place. Draait u zich even om als u van de heide komt en trakteer uzelf op een genietmomentje. Het gebied is archeologisch en geologisch zeer belangrijk. De hoogteverschillen zijn 120.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Ook hier willen we u laten genieten van de ca. 4000 jaar oude prehistorische grafheuvels die duidelijk herkenbaar als platte groene koepels boven de hei uitsteken. Het brede zandpad (te zwaar voor rolstoel en kinderwagen en deze keeruit het parcours gehaald), genaamd de Oude Postweg, was eeuwen geleden de belangrijkste route naar Amersfoort. In dit gebied ontmoet u grazende runderen.

Laarder Wasmeer 
Via de Zuiderheide laten we u ook kennismaken met het Laarder Wasmeer. We lopen daar een stukje van de originele Laarder Wasmeer-route. Het is een relatief laaggelegen gebied. Jarenlang liet men al het afvalwater van Hilversum naar deze plassen stromen. In 2003 startte een grootschalige sanering. Het gebied ontwikkelt zich nu tot een open landschap met stuifzand, met enkele vennen en vochtige valleien. U mag dit gebied niet in, maar langszij kunt er ervan genieten.

Zanderij Crailo – Natuurbrug 
Vanuit het Spanderswoud lopen we via De Snip een stukje “nieuwe natuur in”. Hier was ooit de grootste Gooise zandgroeve. De 800 meter lange Natuurbrug Zanderij Crailoo vormt een verbinding tussen Heuvelrug en de natuurgebieden in het westen van het Gooi. Met de hond mag u hier niet komen, vraag even naar de omleiding.

De Snip
Dit is het laatst overgebleven stukje heide aan de westzijde van de zanderij Crailoo. Jarenlang hebben hier voornamelijk bomen gestaan, maar het is weer opengemaakt en nu groeit er weer struikhei. Wanneer u uit het Spanderswoud komt, passeert u een stukje van deze “zone”. Loopt u de route met hond, dan vertoeft u hier wat langer. In dit gebied verblijven dieren die van zon en warmte houden.

De bovenstaande natuurgebieden zijn grotendeels in beheer bij het Goois Natuurreservaat.

Goois Natuurreservaat & Wilde runderen

Houd minstens 25 meter afstand.
Maak zo nodig een omtrekkende beweging, u mag dan van de paden afwijken.
Runderen niet naderen, aaien, voeren, aanhalen.
Niet rennen, schreeuwen en joelen, blijf rustig.
Jaag de runderen niet op.
Doe wat de boswachter zegt.

Wandelsportcentrum De Verbinding past het natuurzorgsysteem ‘S(up)port for nature’ toe om er voor te zorgen dat het evenement veilig is, zo min mogelijk schade aan bodem en natuur teweegbrengt en geen overlast veroorzaakt voor bezoekers en omwonenden.

Beschrijving van het parcours – Buitenplaatsen
De “buitenplaatsen” waar u van kunt genieten zijn net als het Corverbos in beheer bij Natuurmonumenten. Wat zijn nu eigenlijk buitenplaatsen?
In de Gouden Eeuw gaan de zaken goed. Om inflatie te voorkomen, zoeken de rijke Amsterdamse zakenlieden en notabelen naar goede mogelijkheden om te investeren. Ze raken zeer geïnteresseerd in het gebied waar nu ’s-Graveland ligt.  Dat was toen niet meer dan woest land met bos, stuifzandheuvels, veenmoeras en heide. De gevestigde boeren hebben zich hevig verzet tegen de komst van de Amsterdammers. Maar toch, de vooruitgang was niet te stoppen. Het land werd ontgonnen en om de kosten te drukken werd het zand afgevoerd en hergebruikt! Wist u dat de Amsterdamse Keizers-, Heren- en Prinsengracht gebouwd zijn met zand uit ’s-Graveland?! De schepen keren terug met mest, huisvuil en gier om de arme ’s-Gravelandse grond vruchtbaar te maken. Zo kwamen de eerste vijf landerijen: Schaep en Burgh, Boekesteyn, Spanderswoud, Hilverbeek en Gooilust. Er verrezen monumentale boerderijen met “opkamers”. Deze “mooie kamers” lagen hoger dan de andere kamers in huis en onder deze kamers was veelal de voorraadruimte. Vanzelfsprekend waren de opkamers voor exclusief gebruik van de landeigenaren die vooral bij mooi weer hun landerijen kwamen inspecteren. Het gebruik van de opkamer varieerde van “nette” kamer voor speciale gelegenheden tot slaapkamer.  In totaal zijn er 18 buitenplaatsen ontstaan.

De Amsterdammers gingen zo van het buitenleven genieten, dat de boerderijen door statige landhuizen vervangen werden. Later werden de tuinen van deze landhuizen uitgebreid tot parken met lange lanen en waterpartijen. Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien ’s-Gravelandse buitenplaatsen aangekocht. De kapitale huizen zien er nog steeds voornaam en statig uit en de tuinen zeggen nog veel over de geschiedenis van de aanleg van de buitenplaatsen. De buitenplaatsen liggen op de overgang van het veengebied in het westen en de zandgronden rondom Hilversum. Dit zorgt voor een gevarieerde natuur. De tuinen zijn in het voorjaar prachtig wanneer planten als bosanemoon, sneeuwklokje, bos-hyacinth en andere stinsenplanten bloeien. De grootte van de buitenplaatsen maakt ze aantrekkelijk voor reeën. Ook treffen we hier de bosuil en ringslang. De holten van oude monumentale beuken en eiken worden veel gebruikt door vleermuizen en vogels. ’s Zomers slapen rosse vleermuis en grootoor-, dwerg- en watervleermuis in de holle bomen. Overwinteren doen ze in de oude ijskelders op Boekesteyn en Hilverbeek. Verder treffen we in de vijvers  in deze buitenplaatsen kleine watersalamander, kamsalamanders en groene en bruine kikker.
Van welke buitenplaatsen kunt u dit weekend genieten?
Gooilust, Hilverbeek, Schoonoord en Boekesteyn.

Inschrijven