Gooise Lente wandeltocht ‘s-Graveland/Ankeveen

Inschrijfformulier

** OMWILLE VAN DE KWALITEIT VAN ONZE WANDELTOCHT IS HET MOGELIJK DAT WE DE ROUTES IN DE LAATSTE WEEK VOOR DE WANDELTOCHT NOG AANPASSEN** (daardoor kunnen de afstanden nog iets wijzigen)

We zijn alweer volop bezig met de derde van onze wandeltochten dit jaar. We concentreren ons weer op een klassieker. Zoals eerder aangekondigd hebben we deze wandeltocht “in de revisie gedaan”. Op veler verzoek houden we deze wandeltocht in ons bestand. We hebben een aantal wijzigingen doorgevoerd om het wandelplezier te verhogen. Om te beginnen is de startlocatie gewijzigd. Bij onze oude vertrouwde startlocatie in de voetbalkantine werd het rondom met parkeren te druk. Jammer, want we kwamen er met veel plezier. 

Op 18 en 19 maart kunt u genieten van het vroege voorjaar tijdens een van de wandelroutes vanaf de grens van ’s-Graveland en Ankeveen. De omgeving blijft gelijk, het parcours is aangepast. Nu ook beschikbaar als GPX-track (alleen bij voorinschrijving). Dit schitterende parcours voert u langs buitenplaatsen, door bossen en over de heide, afhankelijk van de wandel afstand die u kiest. Jonge eenden, ganzen en zwanen, schapen, runderen en hertjes, verstilde plekjes langs het water, u kunt het allemaal tegenkomen. 

Afstanden en starttijden (afstanden bij benadering)
40 km (39,9 km) : 7.30 – 9.00 uur
33 km (33,5 km)  : 7.30 – 9.00 uur
25 km (25,9 km)  : 8.00 – 11.00 uur
20 km (20,5 km)  : 8.00 – 12.00 uur
15 km (15,6 km)   : 8.00 – 13.00 uur
10 km (11,8 km)   : 8.00 – 13.00 uur
5 km (5,6 km)      : 8.00 – 13.00 uur

Startlocatie (Let op dit is de NIEUWE startlocatie):
De Drie Dorpen
Cannenburgerweg 51
1244 RG  Ankeveen

Deelname:
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 17 en 18 maart 2018. Na betaling van uw voorinschrijving heeft u voorrang bij de startlocatie. Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie. 

Het tarief is € 5,00. Dit is inclusief een gezonde versnapering voor onderweg.
Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 1,00 korting!
Kinderen t/m 12 jaar gratis, mits begeleid door betalende volwassenen.
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Voor een herinnering aan deze tocht (medaille/sleutelhanger) betaalt u € 2,00.
Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.

Parkeren:
U kunt uw auto parkeren op het parkeerterrein van De Drie Dorpen. Er is verder voldoende gratis parkeerruimte op de parkeerterreinen in de omgeving (± 450 meter afstand). Volgt u de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars. Zet svp uw auto niet in de berm of bij de buurtbewoners voor de deur of op de stoep!!
Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.

 

Routebeschrijving naar de startlocatie
Onze startlocatie ligt tussen de N201 en de N236.

Openbaar vervoer
Connexxion bus 105. Halte Klapbrug – ’s Graveland

Markering en beschrijving van het parcours
De routes zijn gemarkeerd met pijltjes en linten met opdruk. U ontvangt voor vertrek een routebeschrijving. 

Organisatiebureau
Het organisatiebureau opent om ± 7.30 uur (voor de langere afstanden) en sluit om 17.00 uur.
We verzoeken u af te melden bij terugkomst, eventueel telefonisch.

Rustposten en horeca op de routes

rust 1: kantine SV ’s-Graveland
rust 2: kantine Korfbalvereniging Hilversum
rust 3: Theehuis ’t Bluk
rust 4: kantine HACW

Afstand      (horeca)rustposten op:
5 km       –   geen rustpost
10 km     –  ± 6,5 km (rust 4)
15 km     –  ± 6 km (rust 2); ± 9,5 km (rust 4)
20 km     –  ± 6 km (rust 2); ±14,5 km (rust 4)
25 km     –  ± 6 km (rust 2); ± 12 km (rust 3); ± 19,5 km (rust 4)
33 km     –  ± 12 km (rust 2); ± 19,5 km (rust 3); ± 27,5 km (rust 4)
40 km     –  ± 8,9 km (rust 1); ± 18,5 km (rust 2); ± 26 km (rust 3); ± 34 km (rust 4)

In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het soms niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Rolstoelgebruik/kinderwagens
Dit parcours is niet geschikt voor rolstoelen, maar wel deels geschikt voor sportieve rolstoelgebruikers en stevige kinderbuggy’s, wij hebben wat aanpassingen voor u gemaakt; vraagt u er even naar voor vertrek.

Honden
Honden zijn met aanpassingen op alle wandelroutes toegestaan. Bij de Natuurbrug Zanderij Crailo dient u een alternatieve route te volgen, vraagt u er even naar voor vertrek.

Kenmerken van deze wandeltocht
Het voorjaar kriebelt af en toe aan het puntje van onze neus en hiermee krijgen we zin om naar buiten te komen. Het zonnetje heeft zich inmiddels al veelvuldig laten zien en hiermee kondigt het voorjaar zich voorzichtig aan. ’s-Gravelandse Buitenplaatsen, Spanderswoud, Bussumerheide en veel meer moois wachten op u om zich te laten zien. Wandelt u mee op een van de prachtige routes?

Beschrijving van het parcours – natuur
Corverbos
 (33-40 km)
Het Corverbos, voormalig bos van landgoed Gooilust. Enkele statige beukenlanen herinneren hier nog aan. In 1944 is het oude bos grotendeels gekapt en na de Tweede Wereldoorlog is het opnieuw aangeplant, vooral met naaldbomen. Natuurmonumenten is beheerder van het bos en  vormt het bos geleidelijk om tot loofbos.
In het gebied liggen enkele eeuwenoude akkers waar Natuurmonumenten nu granen verbouwt. Uiteraard zonder gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. In de zomer is het natuurgebied bijzonder mooi: wuivende goudgele graanakkers steken schel af tegen het donkere bos. Zeker de moeite waard om op een ander moment nog eens terug te komen! Op deze akkers kunt u ook tussen het graan zeldzame akkerkruiden tegenkomen. Als muizen van de graankorrels eten, zijn ze een makkelijke prooi voor kleine roofdieren: wezel en hermelijn. Maar er dreigt meer gevaar: hoog in de lucht jagen de buizerd, havik en bosuil.  Andere dieren die hier leven zijn o.a.  reeën, hazen, vossen en ringslangen.

Spanderswoud (5-10-15-20-25-33-40 km)
Het Spanderswoud wordt ook wel eens “het spannend woud” genoemd.  Ieder jaar ondergaat het veranderingen. Sinds 1981 mag de natuur zoveel mogelijk zijn eigen gang gaan. Afgestorven bomen blijven liggen, dat biedt schuilplaatsen aan kleine dieren en levert ieder jaar een bonte schakering op aan paddenstoelen. Wanneer je hier een in de schemer zou komen lopen kun je zomaar een reetje treffen. In het zuidelijkste deel komen we een paar landgoedachtige waterpartijen tegen en aan de westkant lopen we langs akkers in de bosrand naar de ’s-Gravelandse buitenplaatsen.

Bussumerheide (15-20-25-33-40)
Samen met de aangrenzende Westerheide is dit het grootste aaneengesloten heideveld van het Gooi. Eén van de zeldzame plekken waar je een paar kilometer ver kunt kijken. Hier leven veldleeuwerik, de roodborsttapuit en de ree. De grafheuvels, de vele kleine bosjes en de eeuwenoude zandwegen geven het gebied net dat beetje extra “genieten”. Bussumerheide en Westerheide laten zich scheiden door “Het Gebed Zonder End”

Westerheide (20-25-33-40 km)
Op en onder de heide zijn veel facetten te vinden uit de prehistorie zoals bijvoorbeeld een urnenveld en grafheuvels. Het urnenveld is waarschijnlijk één van de grootste en best bewaard gebleven velden van Nederland. Kijk eens om u heen wanneer u bij het dichtbeboste gedeelte bent. Wellicht ziet u net als wij bij parcoursinspectie ook zo’n prachtige ree. Ook komen we hier langs dagrecreatieterrein Westerheide aan de Hilversumse weg te Laren.

Zuiderheide (25-33-40 km)
U wordt hier getrakteerd op een werkelijk spectaculair vergezicht over de Heuvelrug en Eemvallei vanaf het St. Janskerkhof aan de Hilversumseweg, tegenover horecarust La Place. Het gebied is archeologisch en geologisch zeer belangrijk. De hoogteverschillen zijn 120.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Ook hier willen we u laten genieten van de ca. 4000 jaar oude prehistorische grafheuvels die duidelijk herkenbaar als platte groene koepels boven de hei uitsteken. Het brede zandpad (te zwaar voor rolstoel en kinderwagen), genaamd de Oude Postweg, was eeuwen geleden de belangrijkste route naar Amersfoort. Hier ontmoet u grazende runderen.

Laarder Wasmeer (25-33-40 km)
Via de Zuiderheide laten we u ook kennismaken met het Laarder Wasmeer. We lopen daar een stukje van de originele Laarder Wasmeer-route. Het is een relatief laaggelegen gebied. Jarenlang liet men al het afvalwater van Hilversum naar deze plassen stromen. In 2003 startte een grootschalige sanering. Het gebied ontwikkelt zich nu tot een open landschap met stuifzand, met enkele vennen en vochtige valleien. U mag dit gebied niet in, maar langszij kunt er ervan genieten.

Zanderij Crailo – Natuurbrug (10-15-20-25-33-40 km)
Vanuit het Spanderswoud lopen we via De Snip een stukje “nieuwe natuur in”. Hier was ooit de grootste Gooise zandgroeve. De 800 meter lange Natuurbrug Zanderij Crailoo vormt een verbinding tussen Heuvelrug en de natuurgebieden in het westen van het Gooi. Met de hond mag u hier niet komen, vraag even naar de omleiding.

De Snip (10-15-20-25-33-40)
Dit is het laatst overgebleven stukje heide aan de westzijde van de zanderij Crailoo. Jarenlang hebben hier voornamelijk bomen gestaan, maar het is weer opengemaakt en nu groeit er weer struikhei. Wanneer u uit het Spanderswoud komt, passeert u een stukje van deze “zone”. Loopt u de route met hond, dan vertoeft u hier wat langer. In dit gebied verblijven dieren die van zon en warmte houden.

De bovenstaande natuurgebieden zijn grotendeels in beheer bij het Goois Natuurreservaat.

Goois Natuurreservaat & Wilde runderen

Houd minstens 25 meter afstand.
Maak zo nodig een omtrekkende beweging, u mag dan van de paden afwijken.
Runderen niet naderen, aaien, voeren, aanhalen.
Niet rennen, schreeuwen en joelen, blijf rustig.
Jaag de runderen niet op.
Doe wat de boswachter zegt.

Wandelsportcentrum De Verbinding past het natuurzorgsysteem ‘S(up)port for nature’ toe om er voor te zorgen dat het evenement veilig is, zo min mogelijk schade aan bodem en natuur teweegbrengt en geen overlast veroorzaakt voor bezoekers en omwonenden.

Beschrijving van het parcours – Buitenplaatsen
De “buitenplaatsen” waar u van kunt genieten zijn net als het Corverbos in beheer bij Natuurmonumenten. Wat zijn nu eigenlijk buitenplaatsen?
In de Gouden Eeuw gaan de zaken goed. Om inflatie te voorkomen, zoeken de rijke Amsterdamse zakenlieden en notabelen naar goede mogelijkheden om te investeren. Ze raken zeer geïnteresseerd in het gebied waar nu ’s-Graveland ligt.  Dat was toen niet meer dan woest land met bos, stuifzandheuvels, veenmoeras en heide. De gevestigde boeren hebben zich hevig verzet tegen de komst van de Amsterdammers. Maar toch, de vooruitgang was niet te stoppen. Het land werd ontgonnen en om de kosten te drukken werd het zand afgevoerd en hergebruikt! Wist u dat de Amsterdamse Keizers-, Heren- en Prinsengracht gebouwd zijn met zand uit ’s-Graveland?! De schepen keren terug met mest, huisvuil en gier om de arme ’s-Gravelandse grond vruchtbaar te maken. Zo kwamen de eerste vijf landerijen: Schaep en Burgh, Boekesteyn, Spanderswoud, Hilverbeek en Gooilust. Er verrezen monumentale boerderijen met “opkamers”. Deze “mooie kamers” lagen hoger dan de andere kamers in huis en onder deze kamers was veelal de voorraadruimte. Vanzelfsprekend waren de opkamers voor exclusief gebruik van de landeigenaren die vooral bij mooi weer hun landerijen kwamen inspecteren. Het gebruik van de opkamer varieerde van “nette” kamer voor speciale gelegenheden tot slaapkamer.  In totaal zijn er 18 buitenplaatsen ontstaan.

De Amsterdammers gingen zo van het buitenleven genieten, dat de boerderijen door statige landhuizen vervangen werden. Later werden de tuinen van deze landhuizen uitgebreid tot parken met lange lanen en waterpartijen. Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien ’s-Gravelandse buitenplaatsen aangekocht. De kapitale huizen zien er nog steeds voornaam en statig uit en de tuinen zeggen nog veel over de geschiedenis van de aanleg van de buitenplaatsen. De buitenplaatsen liggen op de overgang van het veengebied in het westen en de zandgronden rondom Hilversum. Dit zorgt voor een gevarieerde natuur. De tuinen zijn in het voorjaar prachtig wanneer planten als bosanemoon, sneeuwklokje, bos-hyacinth en andere stinsenplanten bloeien. De grootte van de buitenplaatsen maakt ze aantrekkelijk voor reeën. Ook treffen we hier de bosuil en ringslang. De holten van oude monumentale beuken en eiken worden veel gebruikt door vleermuizen en vogels. ’s Zomers slapen rosse vleermuis en grootoor-, dwerg- en watervleermuis in de holle bomen. Overwinteren doen ze in de oude ijskelders op Boekesteyn en Hilverbeek. Verder treffen we in de vijvers  in deze buitenplaatsen kleine watersalamander, kamsalamanders en groene en bruine kikker.
Van welke buitenplaatsen kunt u dit weekend genieten?
Gooilust (alle afstanden), Hilverbeek (10- 15-25-34-40 km), Schoonoord (10-15-25-34-40 km) en Boekesteyn (15-25-34-40 km)

Inschrijven 

Comments are closed.

Created by Kees Louman