Fitstap

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is FitstapT-2k.png


Fitstap is een door de KWbN ontwikkeld beweegprogramma van 12 weken met iedere week 1 groepstraining en 2 zelfstandige trainingsmomenten. Het is een effectief beweeg- en leefstijlprogramma. Onder begeleiding van een professionele FitStap coach leert de deelnemer alles over gezond bewegen. Naast wandelen is er ook aandacht voor mental coaching, voedingsadvies en “cognitieve fitness”.
Niet alleen het standaard FitStap programma kunnen we het begeleiden maar ook FitStap voor speciale doelgroepen en chronisch patiënten (reuma, alzheimer, parkinson, obesitas, diabetes, copd, enz.). We werken waar nodig regelmatig samen met collega-coaches verspreid in het land.

FITSTAPLOCATIES
Zoekt u een locatie om mee te doen, dan kunt u gemakkelijk naar de landelijke FitStap website gaan om te vinden wat bij u past.

Hieronder meer informatie over het programma Fitstap (bron website FitStap.nl):

WAT IS FITSTAP?
FitStap is het nieuwe beweegprogramma van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Tijdens het programma van 12 weken krijg je begeleiding van een gecertificeerde FitStap-coach. FitStap draait niet alleen om meer bewegen, want je gaat ook aan de slag met gezonde voeding en mental coaching. De combinatie van een gezonde geest in een vitaal lichaam staat binnen FitStap centraal.

Het FitStap-programma bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Beweging : wandeltraining, maar ook cognitieve fitness (zie onderaan deze pagina)
2. Voeding
3. Mental coaching

Voor wie is FitStap?
FitStap is bedoeld voor iedereen. Of je al een basisconditie hebt of niet en of je rekening moet houden met een beperking of niet, iedereen kan meedoen met FitStap. Je voert alle trainingen en opdrachten helemaal op je eigen tempo en niveau uit. De groepstrainingen zijn zodanig opgebouwd dat ze voor iedereen haalbaar zijn.

Programma
Gedurende twaalf weken heb je iedere week op een vast moment een groepstraining. Binnen je groep ga je aandacht besteden aan onderwerpen als: wandeltechniek, materiaal, voedingskennis en mentale coaching. Je persoonlijke doelstellingen staan gedurende het hele programma centraal.
Iedere week voer je naast de groepstraining twee zelfstandige trainingen uit. Deze kun je zelf inplannen, dus je kunt trainen wanneer het jou uitkomt. Van te voren krijg je een schema zodat je precies weet wat je moet doen. Daarnaast krijg je iedere week via de FitStap-app een aantal opdrachten en tips. Door deze opdrachten en tips krijg je meer inzicht in een gezonde leefstijl. Ook leer je hoe je een gezonde leefstijl kunt inpassen in je dagelijks leven.

FitStap bestaat dus iedere week uit de volgende onderdelen:

  • Een groepstraining
  • Twee zelfstandige trainingen
  • Twee praktische opdrachten via de FitStap-app
  • Vier tips via de FitStap-app
  • Persoonlijke begeleiding van een gecertificeerde wandelcoach en contact met je groepsgenoten via de speciale FitStap-app (hiervoor moet je de beschikking hebben over een smartphone).

De FitStap app
Om FitStap te kunnen uitvoeren en ervaren, is een speciale FitStap app gemaakt. Deze app is gratis voor deelnemers van het programma. Tijdens het FitStap programma krijg je veel ondersteuning via de FitStap app. Deze maakt een belangrijk deel uit van het programma. Je vindt er jouw vorderingen, we geven je tips én we prikkelen je met inspirerende opdrachten en achtergrondinfo. Ook een beschrijving van jouw individuele trainingen vind je in de app. Bovendien sta je via de app (ook buiten de groepstraining om) in contact met je coach.

De FitStap app bevat:

  • Wandeltrainingen met verrassende oefeningen
  • Tracking van jouw gelopen routes, afstand en snelheid
  • Inspirerende opdrachten op het gebied van voeding, coaching en cognitieve fitness
  • Motiverende tips over voeding, leefstijl, cognitieve fitness en coaching
  • Contactmogelijkheid in de vorm van een chatfunctie met jouw groepsgenoten en de coach

Naast de wekelijkse groepstraining train je twee keer in de week zelfstandig, met behulp van deze app. Dankzij de opdrachten en tips die in de app worden getoond, ga je actief aan de slag om je fit(ter) te voelen. De app is functioneel voor deelnemers van het programma FitStap; na betaling en voorafgaand aan de start van het programma ontvangt de deelnemer een mail met activatiecode. Na download van de app via Apple App Store en Google Play Store, kan deze geactiveerd worden met behulp van registratie met de code. De app is beschikbaar voor iOS 10.3 en Android 5.1.

WAT IS COGNITIEVE FITNESS?
Fit zijn is meer dan alleen een goede lichamelijke conditie. Ook een vitale geest is van belang. Daarom maakt cognitieve fitness een belangrijk onderdeel uit van FitStap.

Verrassend
Tijdens de groepstraining zal de coach je dan ook verrassen met uitdagende oefeningen om je brein aan het werk te zetten. Centraal daarbij staat de gedachte dat je bewust dingen anders doet. Springen terwijl iemand ‘Stop!’ zegt of stoppen terwijl iemand ‘Spring’ zegt, blijkt lastiger dan je denkt.

Neem je leven in eigen hand
Door je hersenen op deze manier uit te dagen, ben je beter in staat je leven (weer) in eigen hand te nemen. Dat klinkt misschien zwaar, maar door met cognitieve fitness je hersenen te prikkelen ben je in staat anders om te gaan met veranderingen. En is de kans van slagen om je leefstijl op de lange termijn te veranderen groter.

Tijdens FitStap komen de volgende onderdelen van cognitieve fitness aan de orde:

Concentratie
Wie zich goed concentreert, kan zijn aandacht langdurig op relevante prikkels richten en laat zich niet afleiden door de omgeving. Focus op het juiste moment zorgt voor een betere waarneming en snellere reactietijd en dit is een cruciale component van een goede (sport)prestatie.

Reactievermogen
Het reactievermogen geeft weer hoe snel de hersenen een signaal van de zintuigen verwerken, tot een besluit komen en omzetten in een opdracht aan onze spieren. Het vermogen om zo snel mogelijk te kunnen reageren is een belangrijk onderdeel van veel sporten.

Inhibitie
Inhibitie is het vermogen om niet direct te reageren op een impuls. Door dit te trainen leren sporters een bepaalde reactie uit te stellen of te bedwingen op basis van strategie. Dit principe speelt ook een belangrijke rol in het dagelijks leven. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals het onderdrukken van afleidende prikkels, om zich beter op een specifiek aspect of gebeurtenis te kunnen concentreren. Een ander voorbeeld is zelfbeheersing: de bewuste beheersing of onderdrukking van emoties of gedachten.

Lachen
Buiten de vele voordelen is cognitieve fitness vooral leuk! Lachsalvo’s tijdens de trainingen zijn niet ongebruikelijk. En laat lachen nou ook heel gezond zijn!