Voetverzorging

Deze pagina is tot stand gekomen met medewerking van Jacqueline ter Haar van Foot Works. Zij is zelfstandig gediplomeerd (medisch) pedicure/chiropodist. Voor meer informatie, kijk op haar website

Het waarom en hoe van een goede voetverzorging

De meeste mensen staan geen moment stil bij hun voeten totdat er pijn en irritatie ontstaat door bijvoorbeeld eelt, likdoorns of schimmelnagels. Maar het is belangrijk om vriendelijk te zijn voor je voeten en ze goed te verzorgen. Een goede en regelmatige voetverzorging kan voorkomen dat er problemen ontstaan en kan, in de meeste gevallen, bestaande problemen behandelen voordat ze je vermogen om te functioneren beperken.

Kwaliteit van leven

Onder kwaliteit van leven verstaan we ons vermogen om voor onszelf te zorgen en om de normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. Winkelen, wandelen, familie of vrienden bezoeken en werken…met pijn in je voeten worden al deze activiteiten op zijn minst behoorlijk vervelend om te doen.

Daarnaast pas je, als je pijn hebt in je voeten, je manier van lopen en bewegen aan waardoor je houding en balans ook veranderen. Met als uiteindelijk resultaat dat er op andere plekken in het lichaam ook problemen gaan ontstaan (rug, heupen, knieën, nek) en er een balansprobleem ontstaat waardoor vallen makkelijker wordt.

Regelmatig bewegen

Inmiddels, bevestigd door een groot aantal onderzoeken, erkennen we het belang van lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid, vooral als we ouder worden. Om het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressies en, bij ouderen, botbreuken te voorkomen zijn er beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Volgens deze richtlijnen zouden volwassenen en ouderen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Voor veel mensen is dat al een behoorlijke uitdaging maar met voetproblemen wordt dit al welhaast onmogelijk om (langdurig) vol te houden.

Verzorging en hygiëne

Het verzorgen van je voeten kan je helpen om voetproblemen te voorkomen en als je al voetproblemen hebt, kan een goede voethygiëne je helpen om die problemen te laten verdwijnen of op zijn minst onder controle te houden. Deze verzorging van je voeten zou net zo gewoon moeten worden als tanden poetsen of onder de douche stappen.

  • Controleer elke dag je voeten op wondjes, rode plekken, blaren of kneuzingen. Kijk of er bultjes of knobbels zitten en of het ergens pijn doet als je bij voorbeeld net je schoenen hebt uitgetrokken. Drukpijn of rode plekken aan de voeten betekent vaak een verkeerde (maat) schoen. En schilfers, rode vlekjes of vochtplekken tussen je tenen en op de zijkant van je voeten en/of voetzolen is vaak een indicatie voor voetschimmel. Controleer ook op eventuele verkleuring van de teennagels, wat vaak duidt op een nagelschimmel.
  • Het lijkt voor sommige misschien een open deur…maar was je voeten minimaal 1 keer per dag. Spoel zeep volledig af (let op de zeepresten in de douchebak!) en droog je voeten heel secuur af, vooral tussen de tenen.
  • Knip teennagels recht, niet te kort en houd rekening met de natuurlijke vorm van het witte randje. Rond knippen vergroot de kans op ingegroeide teennagels.
  • Gebruik geen vrij verkrijgbare medicijnen om likdoorns te verwijderen en knip, snij of trek niet zelf aan eeltplekken. Ga in plaats daarvan naar een (medisch) pedicure.
  • Trek elke dag schone sokken aan en, bij overvloedig zwetende voeten, liefst tweemaal daags.
  • Gebruik, bij voorkeur tweemaal daags, een goede vocht inbrengende crème om de huid te verzachten en eeltplekken soepel te houden.
  • Zorg voor goed passende schoenen (voldoende ruimte voor de tenen, zowel in breedte als in hoogte) en wissel deze dagelijks. Het kan tot wel 24 uur duren voordat schoenen volledig ‘uitgeademd’ en droog zijn. Dit kan voorkomen dat jouw schoenen schimmels en bacteriën verzamelen die dan weer worden overgedragen op jouw voeten. Dit geldt ook voor je sport/wandelschoenen! Desinfecteer je schoenen en sokken regelmatig met een schimmelwerend middel.
  • Houd je voeten soepel met dagelijks voetoefeningen.
  • Bezoek minimaal tweemaal per jaar een pedicure. Een pedicure is vaak in staat om problemen voortijdig te signaleren door bijvoorbeeld samen met jou te kijken naar drukplekken, likdoorns, eeltvorming en je schoenen en sokken. Een bezoek aan de pedicure is al lang niet meer iets voor (verwende) vrouwen maar kan jou helpen gezonden voeten te krijgen en/of te houden. En je gaat toch ook twee keer per jaar naar de tandarts? Zijn je tanden echt zoveel belangrijker dan je voeten?
  • Voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of artritis kan een goede voetverzorging van levensbelang zijn. Slechte doorbloeding of een verminderde gevoeligheid van de voeten kan de oorzaak zijn van het slecht genezen van wondjes met vaak levensbedreigende consequenties. Daarom worden de pedicure behandelingen in bepaalde gevallen vergoed door de ziektekostenverzekeraar…informeer daarnaar!
  • Vertel je vrienden en familieleden over dit artikel en laat ze weten hoe belangrijk een goede voetverzorging is. Misschien help je ze toekomstige voetproblemen te voorkomen!

Weetjes:

  • Per jaar krijgt ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking te maken met voetklachten. Dat zijn bijna 3,5 miljoen Nederlanders. 
  • Op dit moment heeft bijna de helft van alle Nederlanders een voetschimmel.
  • In 2018 overleden 4396 65+-ers als gevolg van een val. Dat zijn 12 mensen per dag. Een aantal daarvan had voorkomen kunnen worden door het gebruik van goede schoenen in combinatie met goede voetverzorging.
  • 8 op de 10 werkenden die hun voeten belasten tijdens het werk kampen met voetklachten, slechts een kwart daarvan gaat naar een voetspecialist.
  • 92% van de kinderen onder de 16 loopt regelmatig op verkeerde schoenen (te groot, te klein, te smal, te breed of simpelweg te weinig steun) met het risico dat al op jonge leeftijd de basis wordt gelegd voor latere problemen.