Interview met een bijzondere gitarist

Op deze pagina staat een interview dat ik afgenomen heb met gitarist Erwin van Ligten, een van de muzikanten die we ontmoet hebben. Volgens kenners is hij de beste Indogitarist van Nederland zo schrijft het magazine “Indah”. Op dit moment is Erwin volop bezig met de voorbereiding van zijn tour Stille Kracht, maar hij wilde mij toch graag te woord staan over wat wandelen voor hem betekent. Hieronder deel ik graag het interview.

Over Erwin van Ligten en zijn stappen op zijn levenspad
Erwin van Ligten is geboren op Java in Indonesië. Als zijn vader in 1958 met gezin naar Nederland verhuist, neemt hij de ukelele en krontjongmuziek van Java mee.
Met zijn moeder luistert hij naar countrymuziek. Hij leert zichzelf gitaarspelen. Zijn grote voorbeelden zijn Jackson Browne, Jimi Hendrix en Bob Marley. Zijn roots zorgen voor een ongekend prachtige vereniging van krontjong met rock, blues en reggae. Op zijn wandelingen door o.a. Azië doet hij inspiratie op om muziek te schrijven en zijn weg te vinden dit met zijn publiek te delen.

Erwin begon zijn carrière als professioneel muzikant in The Dizzy Man’s Band.
Later werkte hij samen met vele artiesten zoals o.a. Herman Brood, Jan Akkerman, Mathilde Santing, Ruth Jacott, Angela Groothuizen, Do, Brigitte Kaandorp, Hans Dulfer, George Kooymans, Barry Hay, Bertus Borgus, Julia Lo’ko en The Alessi Brothers. Hij produceerde diverse albums met Julya Lo’ko, Cees Meerman, Astrid Seriese en Micheline van Hautem.
In juli 2023 heeft hij gespeeld op het North Sea Jazz Festival. Onlangs is hij bandlid geworden bij de bekende bluesband Flavium en er staat nog veel meer op stapel.
Hij heeft een aantal cd’s op zijn naam staan en als componist creëert hij sferische, serene melodieën, maar ook andere stijlen van country tot blues, van fusion tot wereldmuziek passeren met energie en temperament de revue en nemen je mee naar verschillende plekken op aarde.
Vanaf september 2021 ging hij het land door met zijn Jimi Hendrix Tour, met gasten als o.a Rinus Gerritsen (Golden Earring), Pablo van de Poel (DeWolff) en Eric Vaarzon Morel.
Zijn nieuwe theatertour gaat in december 2023 van start. Met zijn bijzondere muziek vertolkt Erwin het verhaal van Nederlands-Indië, waardoor je in de ban raakt van zijn Stille Kracht. Zoals hij zelf zegt: “Stille kracht staat voor magie, mysterie en het onzichtbare. In deze voorstelling vertel ik over mijn familie en verenig ik de weemoedige klanken van krontjong met blues, rock en reggae”. De Molukse percussionist Victor Lekranty, Astrid Seriese en de Balinese Barong-danseres Nova nemen je samen met hem mee bij deze bijzondere muzikale theatervoorstelling.
Hieronder een klein voorproefje.

Op zijn website vindt u meer informatie over Erwin en zijn voorstellingen.
NB. de Tour Stille Kracht is inmiddels afgerond.

Website van Erwin van Ligten

Interview over wandelen met Erwin van Ligten
Vraag:
Wat is je oudste herinnering aan wandelen?
Antwoord:
Die dateert uit de periode jaren 80, dat ik in Noord-Holland woonde in Alkmaar, en dan te voet naar de stranden van omliggende dorpen zoals o.a Egmond en Bergen aan Zee wandelde.

Vraag:
Wat doet wandelen met je/voor jou?
Antwoord:
Buiten het feit dat je er energieker van wordt, brengt het ook innerlijke rust en bij mij ook muzikale inspiratie. Ik merk dat ik wanneer ik alleen wandel, ook begin te zingen.

Vraag:
Hoe vaak wandel je nu nog en waar wandel je dan?
Antwoord:
Doordat ik ook nog vader ben van 2 jonge kinderen, die (nog) niet van wandelen houden, schiet het erbij in. Maar wanneer deze op school of op de opvang zitten, wandel ik door het weiland vanuit mijn woonplaats St Michielsgestel, langs de rivier de Dommel, naar het dorpje Halder.
Prachtig, zo mooi.

Vraag:
Waar wandel je het allerliefst en waarom juist op die plaats/plaatsen?
Antwoord:
Het allerliefst wandel ik wanneer ik in Azië ben, Indonesië of Thailand. Ik ervaar daar, ook door het natuurschoon, vrijheid!

Ik kom dan met de mooiste muzikale ideeën terug. M’n dictafoon staat er nog vol mee, en zou er diverse albums uit kunnen putten. 🎵🙏

Vraag:
Wandel je graag alleen of juist met anderen samen (of allebei) en waarom is dat?
Antwoord:
Allebei, ik kan het goed vinden met mezelf, dus is alleen óók goed, stilte is ook muziek.

Vraag:
Is wandelen voor jou belangrijk en waarom? / Wat betekent het voor jou om te wandelen?
Antwoord:
Jazeker, het houdt je fit, je blijft bewust van de natuur en het besef dat alles niet vanzelfsprekend is, het feit dat je fysiek gezien mag/kan wandelen.


Vraag:
Wat betekent wandelen voor jouw creativiteit in je werk?
Antwoord:
Ik houd van wandelen in de natuur. Het brengt mij rust in mijn hoofd. De eenwording met de natuur is helend. Ik vind daar de rust en de ruimte om ongedwongen en zonder oordeel vrijheid en verdieping te ervaren, en last but not least mijn muzikale inspiratie op te doen.

Vraag:
Welke inspiratie haal jij uit wandelen voor je leven (zowel privé als professioneel) zoals je dat nu leidt?
Antwoord:
Privé is het goed voor de balans onderling in het gezin. Professioneel, zoals gezegd, brengt het inspiratie.

Vraag:
Zou je wandelen aanraden aan anderen en waarom?
Antwoord:
Zeker. Vaak klagen mensen dat ze moe zijn, of te lang met hun werk achter de computer zitten enz. enz. Bewuster met beweging bezig zijn is goed, maar wandelen biedt dan ook nog tegelijkertijd meer rust.

Vraag:
Geeft wandelen jou ook energie en zo ja, in welke vorm?
Antwoord:
Ademhaling wordt beter, het draagt bij in het uitvoeren van mijn yoga oefeningen die ik regelmatig doe.

Voor mijn aankomende theatertour(december/januari), moet ik zo gigantisch veel op rij zetten, om alles voor deze voorstelling op de rail te krijgen, dan moet ik er even uit en draagt het wandelen hierin as usual weer in bij.


Het was bijzonder om met Erwin in gesprek te zijn.
We hopen nog meer mooie en bijzondere ontmoetingen te hebben tijdens onze wandelingen en zullen dat weer op onze website delen.