Carla van de Kikkerloop

Mijn bijzondere ontmoeting met een bijzondere vrouw.
Tijdens onze wandelreis in het voorjaar van 2024 was er een dame die voor het eerst mee ging. Als je een paar dagen met elkaar optrekt, kan er zomaar een bijzondere vorm van openheid ontstaan. Tijdens de wandelingen vertelde zij haar verhaal waarom zij wandelt. Dat heeft alles te maken met een verschrikkelijke, slopende en dodelijke ziekte. Dat maakte veel indruk op mij en ik vroeg later of ik haar mocht interviewen voor op onze website. Haar verhaal staat op deze pagina.  

Interview met reizigster Carla

Wie ben jij?
Ik ben Carla van Bochoven, ik ben 57 jaar en woon in Haarlem.

Sinds wanneer wandel je?
Op oudjaarsavond 2011 besloten mijn partner Ton en ik om in het nieuwe jaar de 4Daagse van Nijmegen te gaan wandelen. We begonnen enthousiast te trainen. Helaas werden we beiden uitgeloot en dus moesten we tot 2013 wachten voor we de 4Daagse voor het eerst konden gaan lopen. We vonden het wandelen zo leuk dat we het zijn blijven doen, zomer en winter. We werden lid van een wandelclub en liepen veel georganiseerde wandeltochten. We hebben uiteindelijk drie keer samen de 4Daagse gelopen.

Hebben jullie ook meegelopen met de bijzondere editie: de 100ste Vierdaagse?
Voor de 100ste 4daagse moesten we helaas weer loten. We werden ingeloot en we waren superblij omdat wij nu zeker wisten dat wij mee mochten doen! Het lot besliste voor Ton helaas anders…. Begin maart had Ton moeite met 20 km lopen, de week daarna kon hij nog 9 km lopen en de week daarna met moeite 2 km. We wisten niet wat er aan de hand was, maar het was goed fout. Na vele onderzoeken kreeg Ton op 19 mei de diagnose ALS en het ging hard achteruit. Steeds meer dingen die niet meer kunnen…. steeds meer afscheid ….
De 100ste 4Daagse was hij er bij, maar zat in een rolstoel aan de kant om mij aan te moedigen. Wat moet dat vreselijk moeilijk voor hem geweest zijn. Het jaar daarna op 19 juni is hij toch nog plotseling overleden. Een maand voor de 4Daagse. Die heb ik toch gelopen….voor Ton en voor ALS.

Hoe vaak wandel je, waar en met wie?
Ik wandel best veel. Gewoon om naar de stad te gaan, naar cursus, naar werk of gewoon voor boodschappen. Ook wandel ik iedere vrijdag een vaste ronde door de duinen met een wandelvriendin. Als training voor de 4Daagse en gewoon voor de langere afstanden, loop ik regelmatig een georganiseerde tocht met mijn wandelmaatje Piet. En natuurlijk op vakantie, zoals vijf dagen met Monique van de Verbinding in Duitsland. In augustus hoop ik het Elfstedenpad te lopen. Ik ben ook de 4Daagse blijven lopen en Ton loopt met me mee in mijn gedachten en mijn hart.

Wat doet wandelen voor jou?
Na het overlijden van Ton heb ik veel gewandeld en dat gaf me rust en ruimte. Heerlijk in de natuur mijn gedachten en gevoelens de vrije loop laten, maar ook genieten van alle mooie en kleine dingen. Dat vind ik nog steeds heerlijk en het geeft me rust en kracht en vreugde.

Hoe ben je ertoe gekomen om een wandeltocht te organiseren?
Omdat ik iets positiefs wilde doen met zijn sterfdag, besloot ik een wandeltocht te organiseren voor het goede doel (ALS).

Hoe heet jouw wandeltocht en waarom heb je het juist die naam gegeven?
Ton was gek op Kermit de Kikker. Ik hoefde er niet lang over na te denken; het werd “De Kikkerloop”.

Hoe vaak heb je deze wandeltocht al georganiseerd?
Dit jaar organiseer ik de wandeltocht voor de 7de keer.

Wat is er zo bijzonder aan jouw wandeltocht?
De Kikkerloop organiseer ik ter nagedachtenis aan Ton. Daarom is het rond zijn sterfdag, 19 juni. Ik heb gekozen voor de derde zaterdag in juni. Dit jaar is dat 15 juni. De opbrengst is voor ALS.
Maar het belangrijkste is dat de wandelaars een prachtige dag hebben en genieten van de tocht in en rondom Haarlem. Het wordt vast weer een mooie en gezellige dag want Haarlem en omgeving is prachtig. Er zijn verschillende afstanden 5, 10, 20 en 30 km dus voor iedere wandelaar een mooie afstand. Ik verkoop ook allerlei “goodies” en is er een loterij voor het goede doel.

Hoe kunnen mensen inschrijven voor de wandeltocht?
Inschrijven kan vooraf of op de dag zelf. Een vriendin van mij (werkzaam bij ALS Nederland) heeft een mooie website gemaakt en daar kan iedereen zich inschrijven. Inschrijven kan ook nog op de dag zelf, alleen betaal je dan iets meer. Op mijn website kan iedereen verder alle informatie vinden over inschrijven, startlocatie en starttijden. www.kikkerloop.nl

Als mensen niet de Kikkerloop kunnen wandelen, hoe kunnen ze jou dan toch helpen?
Dit jaar doe ik weer mee met de 4Daagse Sponsorloop voor ALS. Dus ook als je niet mee kunt wandelen, kun je doneren voor stichting ALS Nederland via mijn sponsorpagina van de 4Daagse. (Zie de link onder aan deze pagina)

Waarom is jouw goede doel ALS zo belangrijk?
Voor Ton was de diagnose ALS een doodvonnis. Dat is nog steeds zo voor alle mensen die nu die zelfde diagnose krijgen. ALS is een slopende, dodelijke ziekte. Je spieren laten het afweten en je kunt steeds minder. Het is voortdurend afscheid nemen van alles wat je kon. Ik herinner me nog goed de laatste keer wandelen, de laatste keer fietsen, de laatste keer autorijden. Uiteindelijk kun je niets meer en heb je overal hulp bij nodig. Een mensonterende vreselijke ziekte! Ik hoop dat het in de toekomst een behandelbare ziekte wordt. Ik vind het belangrijk dat daar onderzoek naar gedaan kan worden. Voor onderzoek is geld nodig, veel geld. Ik kan nog steeds lopen en wil daarmee geld ophalen voor ALS Nederland. Er moet een medicijn komen! Daarom zet ik me in voor ALS met de Kikkerloop en met de 4Daagse!

Zaterdag 15 juni is de Kikkerloop in de prachtige natuur rondom Haarlem

De Kikkerloop is een wandeltocht georganiseerd ter nagedachtenis aan
Ton de Rooij die is overleden aan ALS.
De opbrengst wordt dan ook volledig gedoneerd aan een goed doel,
zoals Ton dat wenste.

Sponsor Carla die de Vierdaagse loopt voor de Vierdaagse sponsorloop voor ALS

Of scan de QR code om direct te doneren