Utrechtse Herfstbossen wandeltocht in Doorn

****HELAAS****

Onze wandeltocht Utrechtse Herfstbossen van 3 en 4 oktober 2020 hebben we ivm Covid-19 ook moeten afgelasten, maar we kijken naar andere mogelijkheden!

Ook al mogen er weer evenementen georganiseerd worden, wij hebben ons niet kunnen voorbereiden voor deze tocht en zijn op dit moment niet in staat voor alle wandelaars een veilig en verantwoord evenement te organiseren.

In het “nieuwe normaal” zullen we moeten kijken of we voldoende maatregelen kunnen nemen om veilig en verantwoord deze en andere wandeltochten aan te bieden. Bij voldoende vrijwilligers kunnen we dat garanderen en dat is op dit moment niet zo. We hopen dat u ook van deze wandeltocht in de toekomst weer kunt genieten van de diverse afstanden en mooie routes.

Wij zijn ons aan het beraden of wij u op een andere manier van deze tocht kunnen laten genieten.

***********************************************************************************

De gegevens over deze tocht zijn wellicht nog niet geheel compleet of accuraat. Houd deze pagina in de gaten en/of abonneer u op onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws..

Utrechtse Herfstbossen wandeltocht 
Kom naar Doorn en betreed “een andere wereld”. Een wondere wereld van verkleurend groen, van paden en bomen, van zand en kleine poeltjes. De grazende schapen begroeten u met vrolijk geblaat. Neem vooral eens tijd om stil te staan bij de vele verschillende soorten paddenstoelen met hun grillige vormen.

Geniet van de gastvrijheid van wandeltocht “Utrechtse Herfstbossen”. We wandelen door prachtige gebieden die de verschillende landeigenaren en beheerders openstellen. Zoveel schoonheid en zoveel rust. Het is bijna niet te geloven, maar dit schitterende parcours ligt direct aan de snelweg en is tegelijkertijd ondergedompeld in rust!
Alle routes gaan vanuit de startlocatie direct de natuur in. Bij de startlocatie begint iedere route aan zijn eigen avontuur.

Afstanden en starttijden 
40 km (±38,7):  7.30 – 9.00 uur  
33 km  (±32,3 km):  7.30 – 9.30 uur  
25 km (±25,6 km) :  8.00 – 11.00 uur
15 km  (± 15,1 km):  8.00 – 13.00 uur
10 km (±11,0 km) :  8.00 – 13.00 uur
6 km  (±5,5 km) :  8.00 – 13.00 uur

N.b.  U ontvangt vanzelfsprekend een routebeschrijving bij de start en bij voorinschrijving sturen wij u -indien gewenst- een gpx-track (na ontvangst van uw betaling). Deze kunt u op uw gps-apparaat laden of in uw telefoon met bijvoorbeeld een app “gpx-viewer”. Deze sturen wij u uiterlijk op vrijdagavond voor de wandeltocht toe. De routes 33 en 40 km zijn mogelijk niet gepijld. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare vrijwilligers.

Startlocatie:
RCN Het Grote Bos
Hydeparklaan 24
3941 ZK Doorn

Deelname
U kunt voorinschrijven of ter plaatse inschrijven op 3 en 4 oktober 2020. Print uw voorinschrijving uit en neem deze mee naar de startlocatie of laat het ons op uw telefoon of ipad zien. Dit is uw deelnamebewijs.

Het tarief is € 5,50. Dit is inclusief fruit voor onderweg.                 

Leden van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Sticht Gooise Wandelbond (SGWB) krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart € 1,00 korting!                   

Kinderen
Kinderen t/m 6 jaar lopen gratis, mits begeleid door betalende volwassenen. Kinderen van 7 t/m 12 betalen € 2,50.

Groepen
Groepen vanaf 25 personen betalen bij “centrale inschrijving” € 3,50 per persoon.
Dit betekent dat de inschrijving door 1 persoon geregeld en betaald wordt. De betreffende routebeschrijvingen reiken wij ook aan deze persoon uit, zodat iedereen van de groep deze van de inschrijver kunnen ontvangen.

Herinnering
Een herinnering aan deze tocht koopt u voor € 1,00 à € 2,00.              

Wij hanteren een deelnamereglement welke op de start/finishlocatie is in te zien.

Wij zijn te gast op RCN het Grote Bos. Wellicht een leuk idee om een overnachting te boeken op het park met eigen tent of caravan/camper op een kampeerplaats of in een bungalow. Vraag bij Het Grote Bos of er voor u een speciaal tarief geldt. 
Ga voor boeking of meer informatie naar RCN het Grote Bos

Routebeschrijving naar Het Grote Bos:
Vanaf de A12: neem afslag 20 Driebergen. Ga onderaan de afslag richting Driebergen. Voor het witte huis linksaf,  Loolaan.
Bij de rotonde rechtdoor richting Doorn, Arnhemse Bovenweg.
Na ± 2,5 km linksaf, Hydeparklaan.
Na ± 600 meter vindt u aan uw rechterkant de ingang van Het Grote Bos

Parkeren
Er is genoeg parkeerruimte bij camping RCN het Grote Bos
Volgt u a.u.b. de aanwijzingen van de verkeersregelaars!
Touringcars: Komt u met een touringcar dan verzoeken wij u van te voren uw komst te melden. Wij kunnen dan meestal voor een passende parkeerplaats zorgen.

Openbaar vervoer naar Het Grote Bos:
Bus 56 (Syntus) vanaf station Driebergen/Zeist, halte Het Grote Bos, reistijd 7 minuten
dan 600 meter lopen Hydeparklaan
Zaterdag: (bus rijdt 2x per uur, 13 minuten over het hele uur en halve uur vertrek van het station)
Zondag: (bus rijdt 1x per uur, 5 of 10 minuten voor het hele uur vertrek van het station)

Horeca-rust
In de horecagelegenheden of op de terrassen wordt het doorgaans niet op prijs gesteld eigen etenswaren te nuttigen.

Uniek in Austerlitz: “Ouwekamp, ons eetcafé”
Alweer voor het 2e jaar zijn onze wandelaars welkom in het gezellige eetcafé van vereniging “Ouwekamp” in Austerlitz. Speciaal voor ons opent het eetcafé de deuren eerder dan gewoonlijk en kunnen onze wandelaars er vanaf 9.30 uur al terecht. Afstanden die deze horecagelegenheid passeren zijn de 10 t/m 40 km. Vooral voor de langere afstanden erg prettig, want het is de eerste horeca-rust op de route op ±12.3 km (25 en 40 km) of 9 km (33 km). Het eetcafé dankt zijn naam aan de tijd waarin de legers van Napoleon kamp hielden in deze omgeving. Uit die tijd stamt ook de bekende Pyramide van Austerlitz, waar de 15+25+33+40 km-routes langs lopen.

Het is een bijzondere horeca gelegenheid. Het eetcafé is n.l. eigendom van de inwoners van Austerlitz. Ze werken met verse producten van de plaatselijke middenstand. Op het prachtig verwarmde terras aan de voorzijde van het pand is het ook heerlijk als het wat kouder is.  

Rolstoelgebruik
Sportief rolstoelrijders: vraag even na wat wel en niet kan.

Honden
Op nagenoeg het gehele parcours mag de hond mee. Vaak wel even aangelijnd, maar hier en daar mag hij zelfs los. Let aub op de borden van de natuurbeheerders en grondeigenaren! Daar waar de hond niet mag komen, hebben we de route enigszins aangepast. (Aan begin en eind van de aanpassing aangegeven.) Vraag ernaar op het inschrijfbureau!

Natuurlijk wandelen 
Zoals u weet zijn wij een voorstander van wandelen in de natuur. En natuurlijk komt u ook met deze wandeltocht weer door schitterende, maar kwetsbare gebieden. Het beheer en onderhoud van deze gebieden kost vaak veel geld. En de natuurbeheerders en terreineigenaren ontvangen vaak geen of zeer lage subsidies. Omdat de kosten steeds hoger worden, gebeurt het steeds vaker dat vergunningen die wij aanvragen hogere kosten met zich meebrengen. Ook vragen de natuurorganisaties aan ons om u erop te wijzen dat de natuur kwetsbaar is en dat we er allen zuinig op moeten zijn. Soms komt het daarom voor dat er er een gebied is waar we niet meer doorheen mogen. Wij zijn blij dat we nog steeds gebruik kunnen maken van de meeste prachtige terreinen in dit gebied, zodat we u weer een prachtige natuurwandeling kunnen aanbieden. 

Schapen op het parcours
Het parcours loopt o.a. over een begrazingsgebied met schapen. Hier mag u niet met honden komen, maar wij hebben voor u en uw viervoetige vriend de route enigszins aangepast! Om in en uit dit gebied te komen dient u overstaphekjes te passeren. Komt u de schapen tegen, houd dan afstand. Schapen niet naderen, aaien, voeren of aanhalen. Wees rustig in het passeren, niet rennen, schreeuwen en joelen. Jaag de schapen niet op. Wandelaars met honden mogen hier helaas niet altijd komen. Er is hier een alternatieve route te lopen.

S(up)port for Nature
Natuurlijk komt u ook met deze wandeltocht weer door schitterende, maar kwetsbare gebieden. Wij vinden dat wij er alles aan moeten doen om zo zorgvuldig mogelijk met omgeving en natuur om te gaan. Daarom passen wij het natuurzorgsysteem ‘S(up)port for nature’ toe om er voor te zorgen dat het evenement veilig is, zo min mogelijk schade aan de bodem en de natuur teweegbrengt en zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor bezoekers en omwonenden.